Večer nostalgije

V KUD-u organizirajo večje in manjše dogodke. Na fotografiji lanski nostalgični večer.

Obletnice so pravi čas, da pogledamo nazaj in analiziramo dogodke, ter se posmejemo raznim pripetljajem. Prav to so naredili tudi v Črnem Vrhu, 7. maja, ko so v KUD Slogi ob 70. obletnici pripravili nostalgični večer.

Sprva so prebrali, kot so ugotovili kasneje, precej skop pregled ustvarjanja v 70 letnih društva. Prisotni so se strinjali z zapisi, ki ga hrani društveni arhiv in govori o kulturnem dogajanju pred, med in po 1. svetovni vojni. Prav tako so bili podatki o kulturnem dogajanju med 2. svetovno vojno in takoj po njej, ko je takrat prosvetno kulturno umetniško društvo Sloga začelo delovati, zadovoljivo točni. Nekoliko pomanjkljivi in netočni podatki pa so bili iz 70., 80. in 90 let. V društvu so tako sklenili, da pred izdajo zapisa celotnega pregleda delovanja društva, še enkrat pregledajo vse razpoložljive arhive.

Bivši predsednici društva Marija Čuk in Marjetka Rupnik.

Na nostalgičnem večeru so bile zbrane 4 bivše predsednice kulturno umetniškega društva in nekateri igralci v amaterskih igrah, ki so jih tekom 70 let pripravili v Slogi. Z nasmehom na obrazu so se spominjali pripetljajev na odru in za njim, ter obujali spomine na gledališke vaje in čase, ki jih zaradi drugačnega načina življenja nikoli več ne bo.

Oglasili sta se tudi zdajšnji mladi igralki domačega B’K Teatra, ki sta na kratko predstavili začetek zdajšnje gledališke skupine.

 

Člani B’K Teatra.

 

V nadaljevanju okrogle mize so bivši igralci in kulturni ustvarjalci spregovorili še o vtisih, ki so jih dobili po igranih predstavah, o pogledu vrstnikov na njihovo igranje ter o tem, kaj se jim je najbolj vtisnilo v spomin. Tu velja omeniti predvsem dogodivščine iz nastopov, pa tudi delo z urejanjem in ohranjanjem kulturne dvorane še ni šlo v pozabo.

Ob koncu so odrasli člani društva mlajšim položili na srce, naj delajo predvsem tisto, kar jih veseli. Najboljše predstave so, po mnenju bivših gledališčnikov tiste, kjer je zadovoljna publika in nastopajoči. Če pa med predstavo kaj ne gre po načrtih, je tisti moment res hudo in neprijetno. A čez leta se slednjim pripetljajem le še nasmehnemo – to je dokazal tudi nostalgičen večer.

…zgodilo se je in zgodilo se bo še marsikaj zanimivega. Foto: Žiga Žveplan.

Be the first to comment

Leave a Reply