Črni Vrh bogatejši za bajtabukvo

Bukvabajta stoji v parku.

Od 21. junija, je Črni Vrh bogatejši še za eno pridobitev, in sicer smo ob 19.00 uri uradno odprli bajtabukvo v črnovrškem parku.

ŽEPZ Ivan Rijavec
Valentina Tominec, MKČI

Dogodek ob odprtju smo izkoristili še za praznovanje 5. obletnice uspešnega delovanja črnovrške knjižnice. V duhu prihajajočega državnega praznika smo najprej poslušali Prešernovo Zdravljico v izvedbi Žepz Ivan Rijavec iz Črnega Vrha pod vodstvom Katje Bajec Felc. Bajtabukvi na pot sta spodbudne besede povedala mag. Milanka Trušnovec, direktorica idrijske knjižnice, ter Jurij Kavčič, predsednik KS Črni Vrh. Za pester kulturni program so poskrbeli Rebeka Bogataj in Matic Sedej iz skupine Moonrise, Helena Felc in Žiga Žveplan iz Kud sloga Črni Vrh z doživeto recitacijo poezije domačih avtoric, ter že omenjeni Žepz Ivan Rijavec. Domačinke iz društva podeželskih žena Idrija-Cerkno so bile zaslužne, da smo se po odprtju ob prijetnih zvokih skupine Monrise v parku še okrepčali in družili, dokler nas ni pregnal dež.

Direktorica MKČI, Milanka Trušnovec in bajtabukva

 

S projektom želijo širiti bralno kulturo, ponesti knjige na prosto, med ljudi, izven inštitucije knjižnice in izven središča mesta, jih postaviti na točke, kjer se ljudje večkrat ali občasno zadržujejo in lahko vsaj kak trenutek svojega časa posvetijo branju. »Obenem želimo spodbujati izmenjavo knjig: ljudje bodo lahko knjige iz bajtebukve vzeli domov, jih prebrane vrnili ali v zameno prinesli kakšno svojo. Vsaka knjiga bo označena z logotipom in v vsaki knjigi bo kazalka, na katero bodo lahko bralci zapisali kakšno misel« je povedala direktorica knjižnice Milanka Trušnovec.
Bajtabukve imajo značilno podobo stare idrijske rudarske hiše z visokim pročeljem, strmo streho, majhnimi okni, strmimi stopnicami in gankom. Predlogo zanje je narisal Nande Rupnik, izdelal pa jih je Nejc Lužnik.

Be the first to comment

Leave a Reply