Kopa v Idrijskem logu bo gorela še najmanj 10 dni

Prižig Kope. Foto: Arhiv Petre Rupnik.

V Idrijskem logu se je v soboto, 1. julija, odvilo Srečanje oglarjev Slovenije. Tradicionalna prireditev, ki vsako leto poteka na drugem koncu Slovenije, je na črnovrško planoto privabila lepo število obiskovalcev.

Kopo, ki bo v Idrijskem Logu gorela približno dvanajst dni, so prižgali po kratki slovesnosti. Čast prižiga je pripadla županu občine Idrija Bojanu Severju in županu sosednje, ajdovske občine Tadeju Beočaninu. Slavnostna govornica Dušica Kunaver je obiskovalcem predstavila izjemno etnološko dediščino in pomen gozda ter lesa v slovenski ljudski zavesti. Predsednik Kluba oglarjev Slovenije, ki sicer deluje v okviru Zavoda za gozdove Slovenije in Turistične zveze

Dušica Kunaver

Slovenije, Jože Prah pa je nanizal nekaj načrtov kluba za prihodnost. Med drugim je poudaril, da se bodo klubi povezali na evropski ravni, ter izpostavil, da bodo v Sloveniji odprli tudi oglarsko šolo, saj nikjer na svetu tradicija in izročilo oglarjenja nista tako živa kot pri nas. Samo kopo, ki se od drugih po Sloveniji razlikuje po edinstvenem prižigu s strani, in ne z vrha, pa je radovednim obiskovalcem predstavil pobudnik oglarjenja v teh koncih in predsednik Društva oglarjev Idrijski Log, Vojko Velikonja.

Tik pred prižigom kope so domačemu društvu oglarjev iz Idrijskega Loga njihovi predhodniki, oglarji iz Srednjega Lipovca, kjer je srečanje potekalo lani, v enoletno hrambo izročili tudi prenosni kipec oglarja. Ob koncu pa so k vseslovenskemu srečanju prihodnje leto povabili oglarji z Gorjancev.

ZAPELA Z OBISKOVALCI

Slavnostna govornica, profesorica Dušica Kunaver, je na bogato etnološko izročilo o lesu in gozdu opozorila tudi s pesmimi, ki jih je zapela skupaj z obiskovalci.

Petra Rupnik

Kopa v Idrijskem logu.

 Idrijskološki oglarji ter Društvi Volja – Idrijski Log in Trma Zadlog se še enkrat zahvaljujejo vsem domačinom iz Idrijskega Loga in Zadloga, ki so z nešteto urami prostovoljnega in predanega dela pomagali pripraviti in pospraviti prizorišče in celotno prireditev. Brez njihove pomoči nam organizacija srečanja ne bi uspela. Hvala tudi vsem nastopajočim- MoPZ Pobje, Mohoričkam, harmonikašem iz Idrijskega Loga ter ansambloma Nadrt in Frik. Velika hvala tudi PGD Črni Vrh, ekipi Partymakers, sponzorjem in donatorjem in vsem ostalim, ki so na kakršenkoli način pomagali pri organizaciji in izpeljavi dogodka. Hvala vsem!

Be the first to comment

Leave a Reply