LETOS PRIZNANJE KUD SLOGI IN PAVLU ČUKU

Nagrajenci sveta KS Črni Vrh, 2017
Prejemnika priznanj. Foto: J.R.

KS Črni Vrh je letos podelila dve priznanji. Z njima želijo krajanom, ki delujejo na različnih področjih življenja na naši planoti, izraziti spoštovanje in čestitke za dosežene rezultate ter uspehe, predvsem pa jim pokazati, da je njihovo delo opaženo in pomembno.

 

 

 

Za dolgoletno bogatitev kulture kraja prejme priznanje KS Črni Vrh

KUD SLOGA Črni Vrh

 

Kulturno-umetniško društvo Sloga v letošnjem letu praznuje 70 let. Nastalo je kmalu po drugi svetovni vojni, na temeljih kulturnega dogajanja kraja iz prve polovice 20. stoletja. Gotovo je bil eden od namenov društva od grozot vojne utrujenim ljudem ponuditi vsebine, ki jih bodo povezovale, kulturno bogatile in razvedrile. S številnimi dogodki so v 70 letih delovanja ta namen ne samo dosegli, ampak ga velikokrat tudi  presegli.

Kulturo kraja so člani društva bogatili s proslavami, uprizoritvami iger, različnimi glasbenimi prireditvami, razstavami, izdajami glasil, potopisnimi in drugimi predavanji, različnimi delavnicami za vse generacije in še bi lahko naštevali.

V društvu so se in se še vedno povezujejo različne generacije ustvarjalcev in poustvarjalcev, ki so polni idej in energije za delo.

V sklopu praznovanja 70-letnice ponujajo različne prireditve, zelo odmevno pa je bilo tudi praznovanje njihove 50-letnice.

Pod okriljem društva že več let nastajajo novoletna Inventura, pevska revija Naj pesmi srce nam vedre, glasilo Sloga, pustovanje za otroke; sveže vsebine pa so predvsem otvoritev novoletnega okrasja, noč knjige, kulturni krožnik, kino za luno in bralni krožek.

O tem, da je delo članov društva pomembno in prepoznavno, pričajo tudi priznanja KS Črni Vrh, ki so jih v preteklih letih že prejeli njihovi člani.

3. septembra bo osrednja prireditev ob 70-letnici KUD Sloga, kjer obljubljajo veliko glasbe, zanimivosti, smeha ter stare in nove fotografije na temo črnovrške kulture.

Naj zaključim z besedami sedanjega predsednika društva, Lovrenca Habeta, ki smo jih lahko prebrali v zadnji številki občinskega glasila Obzorje: “Voljo do dela nam vsakič znova vlivajo krajani od blizu in daleč, ki se z veseljem vračajo v kulturno dvorano.”

 

Nekateri člani B’K Teatra, ki na novo deluje pod okriljem KUD-a.

 

Za uspešno vodenje smučišča SKI BOR, s katerim pripomore k večji prepoznavnosti kraja

 prejme priznanje KS Črni Vrh

PAVEL ČUK

Tihi in skromni Pavle je dokaz, da pregovor »Tiha voda bregove dere.« še kako drži. Z večletno vztrajnostjo in optimizmom, predvsem pa s trdim delom, je Črnemu Vrhu vrnil smučišče, ki ga je desetletja nazaj že imelo. Za nekdanjim Hotelom Bor je uredil smučišče SKI BOR. Vsako leto ponudbi doda kaj novega in vsako leto malodane pričara zimske radosti na snegu.

Tako kot v preteklosti si tudi danes najmlajše generacije pridobivajo prve izkušnje na snegu in se prav v Črnem Vrhu navdušujejo za smučanje. V bližnji, pa tudi širši okolici, je poznana šola smučanja Abeceda zimskih radosti. Smučišče je kot nalašč za šolske zimske športne dneve. Marsikdo od šolarjev poleg navdušenja nad doživetji na snegu domov ponese tudi glas o tem, da Pavle skuha najboljši čaj na svetu. Tako mladim kot tudi malo manj mladim pa se prileže urica nočne smuke po napornem dnevu.

Smučišče SKI BOR spada med mala smučišča, a po svoji ponudbi in urejenosti je vse prej kot malo. Dokaz za to so tudi priznanja, ki si jih je smučišče pripelo v sklopu akcije »Naj smučišče«. V letu 2015 si je SKI BOR v kategoriji malih smučišč prislužil 3. mesto, lani 2. mesto in letos (seveda, kako pa bi moglo biti drugače!!!) 1. mesto. Čestitke!

Akcija je letos potekala že 26. Smučarke in smučarji so preko spletnega portala in preko radijskih valov ocenjevali in glasovali kar med 25. malimi smučišči.

Okolica smučišča SKI BOR tudi poleti ne samega, saj marsikak dogodek najde prostor ob njem –  kolesarjenje, kino za luno itd.

Pavle je za dosego svojih sanj in ciljev moral potrkati na mnoga vrata, priskrbeti številne papirje (najbrž bi jih lahko merili v kg) in stopiti čez številna polena, ki so se znašla pred njegovimi nogami. Večina izmed nas bi na njegovem mestu obupala. A Pavle ni! Kratkoročni cilj, za katerega si prizadeva in ki ga podpira tudi svet KS, je asfaltacija ceste do smučišča. Upajmo, da je uresničitev blizu.

Spoštovani Pavle! Naj vam sanj in ciljev ne zmanjka.

Pavle Čuk. Foto: Spletna stran smučišča Ski bor.

 

Zapisala: Hermina Tominec

Svet KS Črni Vrh se MoPZ Pobje zahvaljuje, da je letos ob obilici dogajanja tega vikenda na Črnovrškem v sklop prireditve Pesmi z vseh vetrov sprejel tudi slavnostno sejo s podelitvijo priznanj zaslužnim krajanom.

Obenem svet KS Črni Vrh pevcem in zborovodkinji izreka iskrene čestitke ob prejemu Pirnatove nagrade, nagrade, ki jo podeljuje Občina Idrija za dosežke na področju kulture.

Be the first to comment

Leave a Reply