Švica: lepa, draga, mirna

Potopisna predavanja.

Na velikonočni ponedeljek je KUD Sloga iz Črnega Vrha organizirala potopisno predavanje Mete Červ, ki že drugo leto študira na Visoki šoli za glasbo v Švici, v mestu Ženeva. Povedala je, da so Švicarji točni, natančni in izjemno ponosni na svojo državo.

V uvodu je predstavila politično delovanje države in izpostavila štiri jezike, ki jih Švicarji govorijo: »Morda tudi zaradi jezikovne neenotnosti Švicarji niso med seboj tako povezani. Ko smo se peljali iz zahodnega dela države v osrednji del z vlakom, smo bili vmes kar začudeni, saj se je spremeni jezik osebe, ki napoveduje prihod na naslednjo postajo.« Država, ki je velika za točno dve Sloveniji, ima 8 milijonov prebivalcev.

Da so cene storitev in hrane višje kot pri nas, ni treba poudarjati. »Velikokrat se zgodi, da turisti hodijo spat v Francijo, čez dan pa pridejo v Švico. Tako precej prihranijo,« pravi Červova in dodaja, da je za najdražje malo pivo, vsem poznane blagovne znamke, odštela 21 švicarskih Frankov (18 evrov). Po drugi strani pa je navedla primer študentskega dela: sprehajalka psov. Za eno krajšo ”šetnjo” je prejela preračunanih 30 evrov.

Švica je država z izjemno majhno stopnjo kriminala, zato je glasbenica tudi izpostavila, da se je  na vseh poteh počutila varno: »Nisem zasledila ropa, niti nasilnega dejanja ali kakšnih nesreč. Na cesti vsi dosledno upoštevajo predpise, saj so kazni za prekrške vrtoglave.«

Na vprašanje, kaj je najlepše v Švici, Červova takoj odgovori, da so najlepše poti okoli znamenite gore Matterhorn, kamor redno zahaja. Omenila je tudi drage, a izjemno vrhunske poletne koncerte: »Lani sem imela to čast, da sem delala kot »obračalka strani« znane pianistke,« je še smeje dodala Ajdovka.

Uro dolg potopis je 14 krajanov nagradilo z iskrenim aplavzom, Meta pa je ob odhodu Črnovrščanom ponudila še švicarsko čokolado, ki je poleg znamenitega tekočega sira eden od gurmanskih jedi alpske dežele.

Lovrenc Habe