Inventura polna presenečenj

Kako potekajo pevske vaje, so prikazali člani MOPZ Pobje.

Vsak december že preko 35 let v Črni Vrh pripelje tradicionalno prireditev – Inventuro, ki jo pripravljajo v KUD Slogi.  A tokrat je bilo pričakovati malo drugačno predstavo. V izogib resnemu  branju statistike na Črnovrškem, so se snovalci odločili dogodek popestriti s komičnim nastopom dveh popotnikov, ki sta preko zanimivih dogodivščin prepotovala in prikazala celotno Črnovrško planoto.

Popotnika sta prespala pri Metki, kjer ju je zjutraj čakala kava natakarice Davorine.

Preko znanih krajanov  – gospe  Davorine Čebular, gospoda Milana s kužkom Timijem, trgovke, upokojencev , lovcev in drugih, ki so jih vsi domačini v dvorani takoj prepoznali, so se še bolj povezali s publiko in predstavili  čudovito hribovsko vas.

Rdeča nit je bila problematika  »placa« oziroma vaškega trga, ki je potreben temeljite obnove, zato se je na prireditvi predstavil tudi novi predsednik krajevne skupnosti Jernej Črnologar.  Starejših se je preko govora igralca dotaknil sprehod v preteklost Viktorja Lampeta. Najmlajši pa so se z glasnim  smehom odzvali na  komične pripetljaje popotnikov, na primer  srečanje z lovcema in njunim gromozanskim ulovom, postavljanje mlajev zadloških fantov, gasilcev in drugih dogodivščin.

Popotnika sta bila opažena med drugim tudi s strani starejših občanov iz doma Bor.
Gromozanski ulov naših lovcev.
Reševanje popotnika z lestve, kamor je zašel po naročilu zadloških fantov.
Popotnika so rešili domači gasilci. Ker sta bila simpatična, so se jima skušale prikupiti tudi lokalne ljubiteljske plesalke.

Na inventuri  ni manjkalo tudi domačih talentov.  Dogodek so popestrili uspešni moški pevski zbor Pobje pod vodstvom Veronike Škedelj s prikazom pevskih vaj  v vaški gostilni. Nastopili sta tudi Metka in Katjuša z duetom prečnih flavt, ki je zbrane s prečudovitimi zvoki popeljal v praznično vzdušje. Nastopili je tudi ansambel Nadrt, saj brez harmonike ne gre,  Rudolfovi – lomski otroci ter  mladina pa je  s plesom in predstavo v spremstvu znanih pesmi pričarala nasmeh na obraz vsakogar v dvorani. Za smeh je poskrbel tudi Tone Pivk z recitacijo  dela  Drva gorijo , avtorja Matjaža Javšnika.

Brez harmonike tudi ni šlo.
Brez harmonike tudi ni šlo.

Predsednik KUD Sloge Lovrenc Habe je o organizaciji tradicionalnega dogodka povedal, da so se na prireditev pripravljali že od oktobra in da so zelo ponosni na domačine, ki so se z veseljem odzvali vabilu in na drugačen način nastopali na tradicionalni prireditvi. “Letošnja inventura je bila za razliko od preteklih gledališko in ne pevsko usmerjena, saj smo želeli domačinom pa tudi drugim pokazati, kaj vse imamo. Zdi se mi, da se premalo zavedamo, da se v naših krajih veliko dogaja. Popotnika, ki sta odkrivala naše prireditve in običaje sta domačine spomnila na vsakoletne dogodke, na katere smo lahko ponosni,” je še povedal Habe.

Ob koncu zelo dobro obiskanega dogodka so  obiskovalci nastopajoče nagradili z bučnim, navdušenim aplavzom.  Čisto na koncu pa so organizatorji za obiskovalce pripravili še kuhanček in čaj,  potem pa so odštevali  do prižiga novoletnih lučk na vaškem trgu v Črnem Vrhu.

Popotnika sta skupaj s krajani odštevala do prižiga lučk na vaškem trgu.

Andreja Erjavec, foto arhiv KUD Sloge