2. POHOD PO KULTURNIH POTEH

V nedeljo, 29. semptembra 2019 so člani KUD Sloga pripravili in izvedli 2. pohod po Črnovrških kulturnih poteh. Namen pohoda je odkrivanje in spoznavanje kulturne dediščine domačega okolja, mimo katere večkrat hodimo, pa je morda niti ne opazimo. Pot smo pričeli na Šajsni ravni in se mimo Furlanove domačije, ki je vpisana v register kulturne dediščine, povzpeli do mesta, kjer je nekoč stala Snežnikarjeva domačija. Sonja Habe nam je predstavila življenje Pepce in Malke , ki sta še do nedavnega tam živeli brez elektrike, skromno in odmaknjeni od sodobnega načina življenja.

Pot nas je nato vodila mimo Čukovega kozolca, na katerem je znamenje v majhni niši iz leta 1916. Menda naj bi ga postavil Jože Čuk v zahvalo, ker se je njegov brat živ vrnil iz bojev prve svetovne vojne.

Ustavili smo se tudi na mestu, kjer je nekoč stala osnovna šola, ki je svoja vrata odprla v predvojnem času in jih za vedno zaprla leta 1979. Od šolske stavbe so ostali le še temelji.

Naslednja točka ogleda je bila Židnikova kapelica, ki je posvečena Mariji. Postavljena je bila kot simbol dobrih med sosedskih odnosov na meji posestev Židnikovih in Trčkovih ob koncu 19. stoletja. V letu 1991 je bila obnovljena ob novi maši Zorka Bajca.

Zadnji in hkrati najbolj zanimiv postanek pa je bil na Trčkovi domačiji v Kanjem dolu, kjer sta nam Jana in Igor Bahor predstavila umetnost lončarstva. Tu v Kanjem dolu sta uredila pravo lončarsko delavnico, v kateri pripravljata in izvajata različne praktične delavnice ustvarjanja z glino, tako za otroke kot odrasle. Igor Bahor je na lončarskem vretenu izdelal potičnico in majolko ter s tem navdušil vse udeležence.

Polni prijetnih vtisov smo se odpravili nazaj v dolino, kjer so nas čakale okusne pice. In spet smo lahko zaključili, da nas res obdaja zanimiva in raznovrstna dediščina, ki jo je vredno spoštovati i ohranjati.

Zapisala: Urška Bajec Rupnik

Foto: Urška Bajec Rupnik, Tomaž Rupnik