Slavnostna seja KS: O novih prostorih, strehi in nagrajencih

Matej Bonča, drugi z desne.

Dva dni po državnem prazniku – dnevu suverenosti, ki ga obeležujemo 25. oktobra, je krajevna skupnosti Črni Vrh pripravila slavnostno sejo, na kateri so se veselili novih prostorov za delovanje krajevne skupnosti, pevskih zborov in Kulturno umetniškega društva Sloga. KS je ob tem vsem krajanom, za njihovo prostovoljno delo za dobrobit vseh, poklonila uro smeha s komikom Matjažem Javšnikom.

 

Novi prostori KS Črni Vrh.

Slavnostne seje s podelitvami nagrad in pohval zaslužnim krajanom, že nekaj let potekajo na julijski vaški praznik – Marjetno nedeljo. Slednjo so z gasilsko veselico in športnimi igrami tudi letos obeležili, kar gre velika zahvala gasilcem in posameznikom, ki se trudijo, da je praznovanje tako, kot mora biti. Slavnostne seje pa tedaj ni bilo, ker so bili na delu krovci, ki so zamenjali streho dvorane in tudi krajevna skupnost še ni bila preseljena v nove prostore v starem vrtcu. Le te, moderne prostore, pa so si lahko krajani ogledali pred nedeljsko slavnostno sejo.

 

Predsednik KS Črni Vrh Jernej Črnologar. Foto: JK

Predsednik KS Črni Vrh, Jernej Črnologar, je v uvodnem nagovoru povedal, da je vesel, da so dobili nove prostore in pohvalil vse, ki so pomagali pri selitvi. Na kratko je orisal delo sveta v preteklem letu – od volitev je namreč že skoraj leto dni. Tedaj so krajani izvolili devet članov, danes pa jih za novo okroglo mizo sedi osem.

 

Bivši predsednik KUD Sloge Lovrenc Habe. Foto: JK.

V nadaljevanju programa je spregovoril bivši predsednik KUD-a Sloge in nekdanji član KS Lovrenc Habe, ki se je s problematiko reševanja kritine strehe dvorane in bivših prostorov KS intenzivno ukvarjal zadnji dve leti. »Sestankov je bilo precej, tudi mailov in klicev, pa usklajevanja mnenj…« je povedal Habe. Le ta je tudi izrazil zadovoljstvo, da je bilo sodelovanje s prejšnjim županom Bojanom Severjem in njegovimi sodelavci korektno in produktivno, izrazil pa je željo, da se dobro sodelovanje nadaljuje tudi v prihodnje, saj je treba v zelo dotrajane prostore vložiti še kar nekaj dela in sredstev. Jasno je povedal, kaj bodo vložila lokalna društva in kaj pričakuje od občine v prihodnjih letih.

 Sledila je glasbena točka pianistke Marte Habe, po njej pa podelitev krajevnih nagrad in pohval.

 

Za več desetletno delo na področju družabnega dogajanja in prostovoljnega fizičnega dela na črnovrškem je prejel nagrado krajevne skupnosti Črni Vrh

FLORJAN LAMPE.

Florjan je že kot mlad fant pri štirinajstih letih, po izgubi očeta, poprijel za vsako delo. Vedno je rad pomagal in svetoval, s svojo izvirnostjo pa je podal mnogo predlogov. Izbere pravi čas za objem ali stisk roke.

Poleg oddaljene službe in svoje družine, najde čas za petje pri Mešanem pevskem zboru  Frančišek Lampe in Moškemu pevskemu zboru Pobje. Z vso energijo vodi zadloško društvo TRMA, organizira tek na Špičasti vrh, sodeluje pri kuhanju obroka za tekače, organizira pohod na Špičasti vrh ter poskrbi za druženje in dobro počutje. Vedno najde tudi čas za povezovanje ljudi in neumnosti s katerimi nas nasmeji.

Florjan je posnemanja vreden krajan!

 

Za neumorno strokovno delo na področju zborovskega petja je prejela nagrado krajevne skupnosti Črni Vrh VERONIKA ŠKEDELJ.

Gospa Veronika je že kot osnovnošolka prejela mednarodno priznanje za barvno čipko. Je glasbeno nadarjena, saj je s svojim glasom in kot organistka spremljala MEPZ Frančišek Lampe. Že od vsega začetka uspešno vodi MOPZ Pobje s katerim so osvojili vrsto priznaj. Pa naštejmo le nekaj teh: Plaketo primorskega heroja Janka Premrla Vojka, Priznanje sveta KS za predanost zborovskemu petju, Spominsko plaketo za nesebično pomoč in razumevanje, Priznanje Cantaal Mar leta 2014 v Španiji, Priznanje za zanimivo sestavo in obrazložitev sporeda, Pirnatova nagrada Občine Idrija in med drugim Srebrno priznanje na regijskem tekmovanju odraslih zborov. Uspešno vodi tudi Mešani pevski zbor Duri, s katerim so osvojili Zlato priznanje Cantaal Mar v Španiji, Zlato priznanje na regijskem tekmovanju v Postojni ter bili absolutni zmagovalci na tekmovanju na Malti.

Veronika združuje pevce iz različnih krajev ter ponaša glas domačega kraja po Sloveniji in preko meja. Veronika je čudovit zgled vztrajnosti in trdega dela.

 

Za dolgoletno skrbno, vestno delo na vseh področjih je prejel priznanje KS Črni Vrh ADOLF RUDOLF.

Gospod Adolf redno in vestno skrbi za središče našega kraja in sicer za naš park. Redno ga kosi ter odvaža pokošeno travo, morebitne veje, v jesenskem času pa pospravi odpadno listje. Prav tako urejuje tudi pokopališče in njegovo okolico. Vedno rad priskoči in ponudi roko vsakomur, ki jo potrebuje.

Neguje lep in spoštljiv odnos, najprej do svoje mame Pavle, do sovaščanov in mladih v kraju. Odnose gradi na osnovi zaupanja. Adi je vzoren, pošten in delaven krajan Črnega Vrha.

 

Pohvalo za nesebičnost, požrtvovalnost in srčnost pa je prejel MATEJ BONČA.

Matej je 29. aprila 2018, na pohodu krajanov Idrijskega Loga nesebično in požrtvovalno pomagal sokrajanu, ki ga je obšla slabost in je doživel srčni zastoj. Na odmaknjenem terenu med Pevcem in Idrijskim Logom ga je oživljal ter ohranjal pri življenju vse do prihoda reševalne ekipe. Njegovo znanje, hitra, preudarna ter odločna reakcija je pripomogla, da je bolnik dočakal prihod reševalcev in helikopterja, ki ga je odpeljal na nadaljnjo zdravljenje v bolnišnico.

Matej je svojo srčnost velikokrat izkazal tudi kot član PGD Črni Vrh. Mateju zato želimo, da ostane tak, kot je – srčen, nesebičen in požrtvovalen.

 

 Povezovalec večera Andraž Corn je povedal, da se v Krajevni skupnosti Črni Vrh zavedajo, da je med nami veliko ljudi, ki vsak dan požrtvovalno delajo za kraj in skupno dobro. »Na tem mestu bi se rad v imenu KS Črni Vrh zahvalil tistim, ki ste se v teh besedah našli.  Naj vam energije ne zmanjka! Delajmo dobro in ostali bomo dobri,« je zaključil Corn, sicer član KUD Sloge Črni Vrh. Kot zahvalo za ves trud, ki so ga in ki ga še bodo posamezniki in skupine vložili v skupno dobro, pa je KS podarila uro smeha z Matjažem Javšnikom, ki je poskrbel za nasmejan nedeljski večer.

 

ZTA

 

 

 

Foto: JK
Foto JK