Planinski pohod iz Vipave preko Podkraja na Javornik

Planinsko društvo Javornik iz Črnega Vrha nad Idrijo vsako leto poleg ostalih dejavnosti organizira tudi tri tradicionalne planinske pohode na Javornik. Dva pohoda sta v zimskem času: prvi v začetku leta je nočni pohod na soboto najbližjo februarski polni luni, ki je bil letos že dvajseti po vrsti, drugi pohod je decembrski spominski pohod, ki bo letos 21. in 22. decembra ter že 41. po vrsti.

Ob poti so nas pričakale številne zanimivosti. Foto: Arhiv PD

Tretji tradicionalni pohod pa je pohod ob zaključku poletne pohodniške sezone, običajno na praznični dan, 31.oktobra. Ideja za ta pohod je padla še v istem letu kot je bilo ustanovljeno društvo, to je leta 2000. Namen je bil, da prehodimo del poti, ki jih vzdržuje Planinsko društvo Javornik ter pohod zaključimo v domači koči na Javorniku. Tako se je prvo leto šlo iz Idrijske Bele preko Zadloga na Špičasti vrh in na Javornik po delu Idrijsko cerkljanske planinske poti, naslednje leto pa potem z južne strani iz Vipave preko Podkraja na Javornik. To je potekalo nekaj let, vendar se je s časoma pokazalo, da je med pohodniki bolj priljubljena južna varianta iz Vipave. Z leti so se pohodu priključil tudi planinci sosednjega Planinskega društva Križna Gora. Tako, da sedaj že več kot deset let pohod organiziramo skupaj.
Planinci smo se zbrali zjutraj v Črnem Vrhu in Podkraju ter se potem odpeljali do izhodišča na Gradišču nad Vipavo (257m), kjer je start pohoda. Letos se nas je zbralo 31 iz različnih krajev in društev. Vreme je bilo bolj oblačno s tradicionalno vipavsko burjo vendar to vzdušja ni motilo.
Po pozdravu obeh predsednikov društev smo krenili iz Gradišča pri Vipavi po planinski poti čez plaz na Škavnico ( 734m), kjer je bil prvi počitek. Dalje nas je pot vodila občasno po označenih in tudi po neoznačenih poteh poznanih zgolj domačinom. Sedaj smo hodili že po planoti Nanosa in se preko Orlovš priključili na Slovensko planinsko pot, ki se od Furlanovega zavetišča pri Abramu počasi spušča proti Podkraju.

Med potjo …

Po dobrih štirih urah hoje nas pot pripelje v Podkraj (800m). Kraj leži ob cesti Col – Hrušica – Kalce. Tu nam prijazni domačini na čelu z družino Plesničar pripravijo toplo malico kar vsem pohodnikom dobro dene po dolgi hoji v hladnem in burji. Ker nam vreme ni bilo ravno naklonjeno nismo videli, da se severno nad vasjo vzpenjajo Srednja gora (1275m), levo od nje Križna gora (1168m) in vmes Sv. Duh (1213m) s kapelico. Priljubljene pohodniške točke. Tudi Nanos za nami je bil v megli, le nad Vipavsko dolino proti zahodu se je pokazalo nekaj modrine med oblaki.

Iz Podkraja nas sedaj čaka še dve uri hoje po Slovenski planinski poti do Pirnatove koče na Javorniku. Pot se vzpenja pretežno po travnikih in pašnikih pod južnimi in vzhodnimi pobočji Srednje gore in Streliškega vrha (1265m). Po prelazu med Streliškim vrhom in Javorjevim gričem (1133m) stopimo v gozd kjer sledimo markacijam in gozdnim vlakam do makadamske ceste, ki pripelje iz naselja Vodice in pelje proti Javorniku. Tu se priključi todi cesta iz Hrušice in planinska pot iz Predjame. Sedaj je še slabo uro udobne hoje po cesti, ki obide južna in zahodna pobočja Špika (1189m) in Dednega vrha (1217m), ter se mimo Medvedove domačije povzpne do Pirnatove koče na Javorniku (1156m). Do vrha Javornika (1240m) je še 10 minut. Vrh je bil tokrat že povsem zimski v ivju. Z razgledi tokrat ni bilo nič.
Javornik je točka Slovenske planinske poti, Idrijsko cerkljanske planinske poti, Notranjske planinske poti ter mednarodne Alpske poti (Via Alpina). Letos obeležujemo 40 let od odprtja Idrijsko cerkljanske planinske poti v letu 1979. Pred desetimi leti je bila pot ponovno obnovljena, izdan je bil nov vodnik z zemljevidom.
Od leta 2001 s koča upravlja Planinsko društvo Javornik iz Črnega Vrha, ki je bilo ustanovljeno leto prej. Spodnji del koče (pritličje in klet) je bil v teh letih dokaj dobro obnovljen. Na boljše čase pa čakajo še gornji prostori in fasada. Volje in idej je dosti, manjkajo pa finančna sredstva. Koča je odprta ob sobotah, nedeljah in prazniki, ter po dogovoru. V koči je 14 prenočišč. Že dobrih deset let za vzdušje in oskrbo v koči poskrbita Anica in Ivan Sajevic z družino. Letošnja pohodniške sezone je bila dobra. Opaziti je, da vse več ljudi hodi v hribe, med njimi je tudi vse več tujcev. So pa to prehodni gostje, ki se vstavijo na pijači, včasih tudi kaj pojedo tako, da nočitev ni bilo kaj dosti. Verjetno tudi zaradi kratke poti v dolino.
Tudi na tokratnem pohodu je bilo vzdušje v koči prijetno. Vse pohodnike je čakala topla malica, pa tudi harmonika je zaigrala. Seveda pa je bilo potrebno priti še v dolino, kajti do Črnega Vrha je še slaba ura hoje, da smo prišli na naše jutranje izhodišče.

Tako se je pohod zaključil v prijetnem in sproščenem vzdušju z načrti za nove pohode. V decembru je na vrsti že omenjeni spominski pohod in, da tradicija ne zamre se čez leto spet srečamo na pohodu iz Vipave na Javornik.

Prijetno vzdušje v koči.

Dan pred tem pohodom, v sredo 30. oktobra je Planinsko društvo Javornik organiziralo predstavitev dela z defibrilatorjem in tečaj osnov oživljanja. V letu 2018 smo namreč za Pirnatovo kočo na Javorniku kupili nov defibrilator, nismo pa imeli nobene predstavitve oz. tečaja kako si z njim pomagati. Ta predstavitev je tudi sodila v sklop programa Slovenija planinari in je bila namenjena vsem krajanom. Vključili smo jo tudi v priprave osnovnošolcev na regijsko tekmovanje Mladina in gore. Tečaj je vodila ga. Veronika Rupnik dr.med., zdravnica splošne družinske medicine in tudi gorska reševalka GRZS. Predstavitev je lepo uspela, predvsem najmlajši so bili navdušeni, ker so lahko sami poskušali z oživljanjem na lutki. Na koncu je sledil še dodatek s splošnimi nasveti iz prve pomoči za planince in tudi ostale. Razšli smo se z obljubo, da se še kdaj dobimo ob takih predstavitvah, mogoče pred naslednjo poletno sezono, da se planinci še bolj seznanimo z nevarnostmi v gorah.

Zapisal: Marko Rupnik, PD Javornik Črni Vrh nad Idrijo
Fotografije: Marko Rupnik
Viri:
Arhiv PD Idrija in PD Javornik Črni Vrh
Slovenska planinska pot, Planinski vodnik, 2012
Idrijsko cerkljanska planinska pot, Planinski vodnik ,2009