Avdio in foto: Črni Vrh od dinozavrov do jutri

Skoraj 100 poslušalcev letošnjega pregleda leta na Črnovrškem se je spraševalo: je za zelo slabo stanje na vaškem središču že skoraj desetletje kriv Unesco? Zakaj so se vsi prebivalci na črnovrškem v srednjem veku odselili in v 17. stoletju spet priselili? Zakaj so porušili piramido v Zadlogu? Kdaj bo v cerkvi talno gretje in, med drugim, zakaj se naselje imenuje Črni Vrh?

Dinozavrovo življenje.

Tradicionalno inventuro oz. pregled leta 2019 so mladi ustvarjalci KUD Sloge naslovili Črni Vrh od dinozavrov do jutri. V njej so se dotaknili padca meteorja, ki je poskrbel za izumrtje dinozavrov in nastanek Idrijske kotline. Mladi člani teatra Pedagoške fakultete iz Kopra so razkrili, da kamena piščal v Divjih babah v resnici izhaja iz Črnega Vrha in ugotovili, da življenje prednikov zaradi bolezni, zmaja in poplav res ni bilo rožnato.

Prva oseba, ki je na Črnovrškem naredila revolucijo, je bila Marija Terezija, ki je prinesla krompir in dala posaditi drevored, ki stoji še danes. Italijani so bili tisti, ki so v tamkajšnje kraje prinesli turizem in zabavo, osamosvojitvena vojna pa novinarje in radovedneže. Gledalci niso bili prikrajšani niti za pogled v prihodnost, ki med drugim prinaša dvigalo v dom krajanov, tunel na Primorsko, center za doživljanje narave, sankališče in letališče. Žal pa oblast tudi v prihodnjih 500 letih ne bo zakrpala lukenj v asfaltu na vaškem središču.

Prvi prebivalci Črnovrške planote so bili NADRTalci.

Na sproščenem decembrskem dogodku so se predstavili tudi glasbeniki – člana društev padlih smrek, pevca, ansambel, mlade plesalke in kantavtor. Govor je imel tudi predsednik krajevne skupnosti, za pregled leta 2019 na Črnovrškem pa je poskrbela Nataša Hvala.

Predsednik KUD Sloge Štefan Habe je razkril nekaj pripetljajev Invnture, prisluhnete mu lahko v spodnjem posnetku. Prav tako lahko prisluhnete igralcu teatra Pedagoške Fakultete, Matiju Jenku, ki je povedal, zakaj je prišel nastopat iz Kranja v Črni Vrh. Valentina Rupnik in Manca Rudolf sta bili glavni organizatorki prireditve. Kako je Manca priprave na dogodek orisala, poslušajte spodaj.

Januar v KUD Slogi bo pester – že 4. Januarja pripravljajo srečanje ljubiteljev harmonik, 5. Januarja pa bodo poleg občnega zbora pripravili tudi stand up komedijo Roka Škrlepa in Dina Kapetanoviča z naslovom Svetovne fore.

Lovrenc Habe