Sporočilo iz zdravstvenega doma Idrija

Priporočila zdravstvenih delavcev – omejevanje gibanja in izogibanje aktivnostim, ki vodijo v poškodbe

Virus, ki povzroča bolezen Covid-19, se izjemno hitro širi med ljudmi, zato sta najbolj učinkovita preventivna ukrepa omejevanje socialnih stikov ter dosledno upoštevanje higienskih priporočil.
V omejevanje socialnih stikov, ki je najbolj učinkovit ukrep za zajezitev epidemije, so usmerjeni vsi sprejeti ukrepi na nacionalnem nivoju. Na nas pa je, da te omejitve dosledno spoštujemo in vsak po svoje prispevamo k temu, da jim po najboljših močeh in priporočilih sledimo v naslednjih dneh, tednih.
Je pa pomembno, da vsebino omejitev tudi razumemo. Torej, OSTANIMO DOMA, pomeni, da svoje stike res omejimo na našo ožjo družino s katero smo vsak dan skupaj. Pomeni, da ne hodimo na obiske, pa čeprav čez hodnik v sosednje stanovanje. Pomeni, da ne obiskujemo naših bližnjih in sosedov, pa če je to še tako težko. Pomeni, da tudi v službi vse stike omejimo na najbolj nujne.

Poleg tega pa je izjemnega pomena upoštevanje vseh higienskih ukrepov, med temi je najbolj pomembno umivanje in razkuževanje rok ter higiena kašlja.

Zdravstveni delavci pa, v izogib dodatnim obremenitvam v tem času, opozarjajo še na to, da se vsi čim bolj izogibamo tudi vsem tveganim prostočasnim dejavnostim in aktivnostim, ki predstavljajo povečano tveganje za poškodbe, kot so nekatere športne aktivnosti (adrenalinske) in delovne aktivnosti v naravi (sekanje, žaganje, ipd.).
Še vedno opozarjajo, da je izjemnega pomena, da se v primeru suma na bolezen Covid-19 NE HODI V ZDRAVSTVENI DOM in se predhodno telefonsko posvetuje z zdravnikom, in sicer na telefonsko številko 05 37 34 220 (delovne dni) ali v primeru nujnih stanj (npr. težkim dihanjem) in izven delovnega časa ambulante med tednom ter vikende na NMP številko 05 37 34 212.

Če vam je odrejena 14-dnevna »samoizolacija«, strogo upoštevajte navodila zdravnika.«.

Vodstvo in strokovna skupina ZD Idrija