Število obiskovalcev se je precej zmanjšalo

Konec avgusta in v začetku septembra je KUD Sloga organizirala dve prireditvi za lokalno in širšo javnost. V primerjavi s preteklimi leti se je število obiskovalcev zmajšalo za štiri petine.

Iz filma Covid 19 na podeželju: Črni Vrh nad Idrijo.

29. avgusta je potekala premiera dveh kratkih filmov na 9. filmskem večeru domačega filma. Na njem so predstavili futuristični film Korona karantena, režiserja, montažerja in scenarista Andraža Corna in dokumentarni film Covid-19 na podeželju: Črni Vrh nad Idrijo, ki ga je v celoti pripravil Lovrenc Habe. Slednji prikazuje vse spremembe navad krajanov in spremembe v storitvenih, šolskih, društvenih, verskih in drugih dejavnostih v času najstrožje karantene. Če je prvi film služil kot razvedrilo je drugi prikazoval resnejše težave in situacije, ki jih je prinesel Covid na podeželju. Film bo zagotovo pravo vrednost  dobil šele z leti, ko se bomo distancirali od norije letošnjega leta in bomo na obdobje, ki ga živimo, gledali nostalgično.

Na filmske večere domačega filma je v preteklih letih prišlo med 100 in 150 obiskovalcev, v prvih dveh letih preko 200, letos je bilo gledalcev 38, vključno z ustvarjalci. Tudi na drugi prireditvi – stand up večeru komika Uroša Kuzmana, bi lahko črnovrški dom krajanov sprejel še 31 gledalcev – omejitev združenja 50-ih ljudi seveda velja tudi na Črnovrškem. Predstavo Profesor Kuzman mlajši si je namreč ogledalo 19 ljudi, v primerljivih stand up večerih na Črnovrškem iz obdobja pred korono, si je tovrstne komedije ogledalo od 50 do 90 ljudi.

Sicer pa je Kuzmin po predstavi dejal, da si želi take publike, kot je bila črnovrška: »Ljudje so se smejali, bili aktivni in glasni. To je meni kot nastopajočemu najboljše, saj vem, da je bil večer dober,« je še dejal doktor matematike. Tudi gledalci so bili nad videnim navdušeni, preplet intelektualnih situacij in spontanih zgodb profesorja na fakulteti je tvoril večer poln smeha.

Kako bo s kulturnimi prireditvami na črnovrškem v nadaljevanju leta, pa se bo odločil upravni odbor KUD Sloge na sestanku v drugem delu septembra.

Profesor Kuzmin mlajši v Črni Vrh.