Video: ohranja status najbolj domačega gorskega teka

Tek na Špičasti vrh je polnoleten! Kot se za samostojnost spodobi, se je start in spremljevalno dogajanje že lani odcepilo iz domačega gnezda pri Bizarjevih na novo igrišče v Zadlogu – Storžice. Kljub temu je vse tekače in njihove podpornike najprej pričakala kava.

Nasmejani, vedri pa tudi adrenalnia polni otroški obrazi so se hitro, morda celo prehitro, podali proti cilju. Rekord mogoče tudi zato ni padel, je pa velika udeležba otrok svojevrstna zmaga. Preteči okoli 2 kilometra in pri tem ugrizniti v dobrih 200 metrov višinske razlike, je primerno za aplavz, če ne kar za stoječe ovacije, za 24 prijavljenih otrok, saj so vsi uspešno pritekli do cilja. 11-letni domačin Urban Lampe pa se lahko pohvali še s prvim mestom med fanti, iz AD Posočje pa prihaja prva med dekleti, Vita Leban Jež.
Pogled na Zadlog iz Špičastega vrha.
4 kilometre in 400 višinskih metrov pa je vseh 62 tekačev preteklo v 54 minutah in 41 sekundah. Najhitrejši med njimi, Primož Piškur iz NK Bohinj, se je zmage veselil po 22 minutah in 59 sekundah, med damami pa je slavila Varineja Drašler iz ŠD Nanos Podnanos, ki je vrh osvojila minuto in pol za zmagovalcem. Med tekači se je še pred starom pojavila slaba volja zaradi vročine, saj je termometer na streljaj oddaljeni meteorološki postaji kazal 27,5 stopinje. A so si po nekaj sto metrih teka oddahnili, saj je proga gorskega teka speljana pod krošnjami bukev, javorjev in smrek, pri 14 let starem stolpu na cilju pa je pihal nežen vetrič.
Razglasitev rezultatov, po zasluženi pašti in sadju, je zaradi znanih razmer potekala nekoliko skromneje, a nič manj veselo. Dobro delo organizatorjev teka pa opazijo tudi tekači. Valentina Čufer je organizatorje v svojem blogu zelo pohvalila. Idejni vodja teka in predsednik društva TRMA, Florjan Lampe, pa s ponosom pokaže na celotno ekipo organizatorjev in tudi na tekače, ki poskrbijo za pravi tekmovalni duh.
Matucki – leseni pokali. Foto: HaLo
Zanimivost je tudi, da so vsi tekači nagrajeni s praktičnimi nagradami. Organizatorji se zato zahvaljujemo vsem donatorjem: Ebm-papst Slovenija d.o.o., Zavarovalnica Triglav, Smučišče SKI BOR, Prebil plast Gozdarstvo, Gregor Rupnik s.p., Zidarstvo Peter Žgavec s.p., Coltech Automatic servis d.o.o., Kmetija Klančar, Čebelarstvo Tilen Koleša, TKK Serpenica d.d., Eltom Florjan Tominec s.p., Viro d.o.o., Karol Žgavec, Čuk Ivan, Turistična kmetija Sinji vrh. Zahvaljujejo se tudi gorski reševalni službi Tolmin in vodji reševalne postaje Idrija Cerkno g. Danilu Pavšiču za spremljanje in varovanju tekačev.
Florjan Lampe ob lanskem prejemu priznanja Zlati rog in Štefan Habe.

Gonilna sila športa v Zadlogu, Florjan Lampe, tudi dobitnik priznanja sveta KS Črni Vrh in prejemnik priznanja Zlati rog, je organizator teka že od začetka, od leta 2003. Prvi tek, na katerem je bilo 18 tekačev brez posebnih pravil, še ni štel za pokal primorskih gorskih tekov, vsi v nadaljevanju pa. Kot pravi Lampe, se je veliko presenečenj zgodilo do 10. zaporednega teka, saj nikoli niso zares vedeli, koliko tekačev pride. Kasneje pa je bilo vse lažje tudi zato, ker je ekipa, ki organizira tek, stalna. “Vsako leto pokličem vse in preverim, če lahko tudi letos prevzamejo podobne stvari kot lani in to je to,” pojasni Lampe. Ne glede na pripravljenost pa se je tudi pred dvema letoma zgodilo, da je prišlo več tekačev, kot so pričakovali: “Otrok iz osnovne šole je bilo čez 40, kar je tretjina vseh učencev, za to gre predvsem zahvala učitelju Dragu Kavčiču, ki dobro motivira otroke.”

 

V teh 18-ih letih pa se tekači niso dosti spremenili: “Tisti, ki so bili takrat najstarejši, so še danes najstarejši,” v smehu pove Florjan Lampe in doda, da se v Zadlog številni vračajo. Postreže tudi s podatkom, da so na zadloškega očaka tekli tudi po 15-krat in več, domačin Urban Rupnik je bil celo na vseh tekih. Odgovor na vprašanje, zakaj imajo tekači ta tek za tako domačega, je preprost: “Mi, organizatorji se drugih tekov ne udeležujemo in nimamo slike, kako je na drugih tekih pokala. Delamo po svoje, a še vedno po pravilih pokala primorskih gorskih tekov. In to se tekačem, ki hodijo na vse gorske teke, izjemno dopade.”
Pogovor skleneva s pogledom v prihodnost: “Do 20. teka zagotovo pridemo. Kako bo naprej, pa bomo še videli,” je radostno napovedal Florjan Lampe.
Lovrenc Habe