Zakaj lahko Zadlog primerjamo z Babnim poljem?

Gregor Vertačnik, univ. dipl. meteorol., ARSO. Foto: meteorlolg.si

Tudi v naših krajih se bližajo zimske temperature. Meteorologi agencije za okolje so 7. aprila letos v Novi vasi na Blokah namerili -20,6 stopinje Celzija. Zapisali so, da gre za nov uradni aprilski slovenski rekord. V Babnem Polju je tedaj bilo -19,8 stopinje celzija, v Zadlogu pa so namerili -19,5 stopinje Celzija.  Le dan prej, v torek, ko je celotno državo presenetil sneg, so v Zadlogu namerili največjo količino novozapadlega snega ta dan v Sloveniji in sicer 35 centimetrov. Kot povedo starejši domačini, so bile včasih take zimske razmere aprila stalnica, nizkih temperatur pa so vajeni še danes. Podnebje je zaradi nadmorske višine in mešanjem celinskih in sredozemskih vplivov ostro.

Zadlog. Foto: posnetek zaslona filma Covid-19 na podeželju.

Sicer pa je samodejna meteorološka postaja v Zadlogu, na nadmorski višini 716 metrov, začela z meritvami 13. januarja 2014. Doslej je bilo najhladneje 28. februarja 2018, -23,3 °C. Mrzlo je bilo tudi 30. decembra 2014, ko so namerili -22,1 °C in dan prej, ko je bilo -21,1 °C. Velja omeniti tudi mrzle decembrske dni: 4. in 10. decembra 2017 je postaja zabeležila -20,3 oziroma -20,7 °C. V meteorološkem poletju pa je samodejna postaja ARSA najnižjo temperaturo izmerila 4. junija 2014, in sicer 1,9 °C.

Gregor Vertačnik iz Agencije RS za okolje nam je povedal še nekaj nenavadnih podatkov, ki jih je zabeležila postaja v Zadlogu: »Najbolj vroče je bilo 3. avgusta 2017, ko smo namerili 33,4 °C in 27. junija 2019, ko je bilo 33,2 °C. Znotraj meteorološke zime, ki je od decembra do februarja, je bilo doslej najtopleje 25. februarja letos, ko se je ogrelo do 18,9 °C

Še ena letošnja zanimivost: 31. marca je bila najvišja temperatura 21,9 °C, 6. aprila se je čez dan ohladilo pod nič stopinj Celzija, jutro 7. aprila pa je bilo z -19,5 °C daleč najbolj mrzlo v aprilu doslej.

Zima v Zadlogu. Foto: Barbara Rupnik.

Kakšna pa je razlika med Babnim poljem in Zadlogom?

»Zaradi večje prepihanosti kot v Babnem Polju, postaja v Zadlogu pozimi povprečno beleži 1 °C višjo temperaturo, od maja do avgusta pa okoli 0,5 °C višjo temperaturo. Večina te razlike gre na račun hladnejših noči v Babnem Polju, kjer je najnižja temperatura povprečno 2 °C nižja kot v Zadlogu. Manjša je razlika v primerjavi z Novo vasjo na Blokah, ki je bolj prevetrena kot Babno Polje« nam je še povedal Gregor Vertačnik.

Temperaturna razlika je velika takrat, ko je ob jasnem vremenu v Babnem Polju (ali v Novi vasi na Blokah) mirno, v Zadlogu pa piha jugozahodnik. Tedaj lahko pride tudi do10 ali celo 15 °C razlike. »Nasprotno pa so popoldnevi v Zadlogu v povprečju celo malenkost hladnejši kot v Babnem Polju in Novi vasi na Blokah,« nam je še povedal meteorolog Gregor Vertačnik.

Lovrenc Habe