Smučarski klub Javornik po olimpijski progi do medalje: “Tekmo smo končali zelo zadovoljni”

Stopnicke VSL 1. Vrdoljak Ziggy (CRO) 2.Kavčič Bor (SLO), 3. Hvalič Gal (SLO) Foto: Kavčič Albert in Hvala Boštjan.

Med 21. in 24. februarjem je bilo ne Bjelašnici -Sarajevo mednarodno FIS tekmovanje- FIS CUP CHILDREN FOR PEACE 2022- v alpskem smučanju za otroke do 16 let. Tekmovanje je potekalo v slalomu, veleslalomu in super veleslalom. Tekmovanja se je udeležilo 75 tekmovalcev iz 9. držav iz celega sveta. Tekmovanje je potekalo na olimpijski progi, kjer so se leta 1984 na olimpijskih igrah potegovali za medalje najboljši v takratnem obdobju.

Kavčič Bor. Foto: Kavčič Albert in Hvala Boštjan.

Reprezentanco Slovenije so iz notranjsko- primorske regije zastopali štirje klubi , med katerimi je bil tudi smučarski klub Javornik s tremi tekmovalci. Skupaj s trenerjema Matevžem Rupnikom in Albertom Kavčičem, so se za odličja potegovali Neja Rupnik, Živa Hrovatin in Bor Kavčič.

Prvi dan je bil na sporedu slalom. Vremenske razmere so bile vse drugo kot idealne. Pomankanje snega, veter in močan dež sta krojila usodo vseh tekmovalcev. Zelo borbeno in odločno so se naši trije borci po prvem teku uvrstili na : Kavčič Bor 2. mesto, Neja Rupnik 4. mesto in Živa Hrovatin 9. mesto ter se pripravili na drugi tek. Žal so se nam v drugem teku zaradi hudih napak na progi medalje oddaljile. Tako smo na koncu zasedli: Živa Hrovatin 9. , Bor Kavčič 10. in Neja Rupnik 16. mesto. Po končani tekmi smo z malo razočaranja in premočeni do kosti odšli na zaslužen počitek in večerjo.

Analiza ogleda proge superG. Foto: Kavčič Albert in Hvala Boštjan.

Drugi dan nas je pričakal z močnim vetrom in sneženjem. Na sporedu je bil veleslalom, ki pa naj bi bil zaradi slabih pogojev odpovedan. Po parih sestankih žirije in trenerjev je bila odločitev, da štart prestavijo na 12. uro. Vremenski pogoji so se izboljšali tako da, smo lahko tekmo začeli ob dvanajsti uri. Po zelo zahtevni progi so se tekmovalci do 14 let borili v ene teku, starejši , do 16 let pa v dveh tekih. Po majhni napaki je Rupnik Neja osvojila 9. mesto, Živa Hrovatin 10. mesto, Bor Kavčič pa je po odlični prvi vožnji, na drugi še zahtevnejši progi rezultat še izboljšal in tako osvojil ODLIČNO DRUGO MESTO, ter zapustil tekmo z trdo prigarano medaljo. Ker je bil dan zelo dolg in mrzel , smo se ob peti uri popoldne pognali proti toplim sobam in odličnim čevapčičem.

Tretji dan je potekal uradni trening za super veleslalom. Žal te discipline naš klub ne trenira zaradi zahtevnih treningov in zelo težko dosegljivih terenov na slovenskih smučiščih. Vendar smo se kljub temu odločili, da se z izjemno dolgimi smučmi in pogumnimi tekmovalci poženemo po progi. Trening je minil s par padci in odstopi, vendar nič hudega. Je bilo pa za prvič kar divje, ko se spustiš po progi z hitrostjo tudi do 100 km na uro, prej pa ti trener reče, da se ne smeš bati in moraš ostati v smuk preži.

Ogled proge superG. Foto: Kavčič Albert in Hvala Boštjan.

Zadnji dan pa nas je pričakalo sonce in mraz ter prava zimska idila. Na progo smo prišli že ob sedmi uri zjutraj . Proga je bila postavljena identično kot na treningu, tako da smo vedeli kaj nas čaka. Potrebno je bilo samo zbrati pogum, strah pustiti na štartu in hitro švigniti po ledeni progi mimo količkov do cilja. Čeprav se zdi dobra minuta zelo malo , pa na takem terenu za tekmovalca traja celo večnost. Trenerji smo se porazdelili po progi, otroci pa so nestrpno čakali na štart. Moramo reči da kljub neizkušenosti za superveleslalom , ki zahteva od tekmovalca povsem druge veščine kot Slalom in Veleslalom , smo dosegli odlične rezultate. Tekmo smo končali zelo zadovoljni in brez poškodb.

In sicer smo zasedli: Bor Kavčič 4. mesto, Neja Rupnik 6. mesto in Živa Hrovatina 9 mesto. Po končani podelitvi smo naredili še par slik, pojedli še nekaj tamkajšnjih specialitet in se odpravili proti Sloveniji. Kljub slabim vremenskim razmeram in nekaj razočaranj na tekmi smo se imeli zelo fino in upam da še kdaj ponovimo tak dogodek. Seveda pa vsega tega nebi dosegli brez sofinanciranja Občine Idrija ter lanskoletnih sponzorjev TKK D.O.O., NIROPRO D.O.O., FORIN D.O.O. Za kar se vsem iskreno zahvaljujemo.

Kavčič Albert predsednik SK Javornik