Temeljita obnova dvorane se bo začela maja / prvoaprilska lažna novica :)

Potem, ko je bila pred leti zamenjana streha doma krajanov v Črnem Vrhu, je nova lastnica – občina Idrija ugotovila, da je za nemoteno delovanje družbenega življenja potrebno opraviti še veliko obnovitvenih del, ocenjenih na 160 tisoč evrov. Ker za celostno obnovo občina ni imela sredstev, se je obrnila na dve večji podjetji v regiji, ki sta družno namenili vsa pričakovana sredstva. Dom krajanov Črni Vrh bo s tem postal osrednji protokolarni objekt v občini, ki bo namenjen slavnostnim dogodkom krajanov, pa tudi poslovnim in družabnim srečanjem sodelavcev Hidrie in Kolektor. Gre za prvi večji dokaz sodelovanja uglednih podjetij.

Improvizacij bo konec.

Spomnimo. Pred leti je KGZ Idrija prodala dvorano in nekatere prostore občini Idrija, ki je v zameno namenila sredstva za popravilo strehe. Upravljavci, člani KUD Sloge so novi lastnici nanizali števila dela, ki bi jih bilo treba opraviti za sodobno, nemoteno spremljanje prireditve, predstave ali filmske projekcije. Ker občina ni imela denarja, so za donatorska sredstva prosili podjetji Kolektor in Hidria. V zameno za sredstva so upravnim odborom obeh podjetij obljubili neomejeno uporabo prostorov za poslovna in družabna srečanja. Prostor, v kateri trenutno domujejo pevci, bodo preimenovali v atelje Hidria, uredili pa jo bodo tudi za namen konferenc. Pisarna KUD-a pa se bo preimenovala v Kolektor studio. Dvorana ostaja istoimenska, prav tako ne bodo spremenili imena B’kove sobe.

Pevska soba bo namenjena tudi konferencam uglednih podjetij.

Sicer pa bodo za dobrih 160. tisočakov obnovili zunanjo fasado, izolirali notranjost, znižali strop, uredili talno gretje, zgradili garderobo s toaletnim prostorom v zaodrju, kupili zmogljiv projektor in montirali premično filmsko platno. Nova bodo tudi okna in žaluzije v vseh prostorih doma krajanov, pa tudi med-etažna plošča, parket po vseh prostorih na 1. nadstropju in ozvočenje. Pred bivšo pisarno krajevne skupnosti bodo uredili čajno kuhinjo, novost pa bo tudi računalniška oprema za kvalitetno predvajanje filmov in pianino. B’kove sobe in stopnišča ne bodo spreminjali.

V občinskih krogih se tudi pogovarjajo o preimenovanju zgradbe, v kateri se je v letu pred covidom zvrstilo 46 dogodkov. Predloge zbira občinska uprava, dokončno ime pa bodo zbrali na zadnjem zasedanju aktualne oblasti, predvidoma septembra 2022.