Leto 2023 je Scopolijevo leto

Portret_Giovannija_Antonija_Scopolija. Vir: Wikipedia

V letu 2023 praznujemo 300. obletnico rojstva Joannesa Antoniusa Scopolija (1723–1788), ki je bil pionir naravoslovnih raziskav na Slovenskem in utemeljitelj različnih naravoslovnih strok, botanike, medicine, veterine, zoologije, geologije in montanistike, z zbiranjem slovenskim imen rastlin in živali pa je tudi eden od začetnikov zbiranja slovenskih imen. Bil je začetnik moderne znanosti pri nas, ki je poskrbel, da smo Slovenci pred mnogimi drugimi narodi dobili prve znanstvene knjige o rastlinah, žuželkah, popisal pa je tudi naše glive.

Naravo naših krajev pa je predstavil širnemu svetu. Kranjska je bila v 18. stoletju po zaslugi Scopolija ena od svetovnih znanstvenih velesil, dopisoval se je s slavnim princem botanike Linnejem na Švedskem. Znameniti naravoslovec je kar petnajst let služboval v Idriji, utiral pot medicini dela, raziskoval slovenski rastlinski in živalski svet ter pestrost kamnin, rud in mineralov.

Ob pomembni obletnici za slovensko naravoslovje, bomo v jubilejnem letu 2023 v Idriji in Ljubljani pripravili številne dogodke, razstave, posvetovanje, izdelali monografijo in posebno številko Scopolie idr., da bi Scopolija predstavili naši in svetovni javnosti.