31 planincev uspešno končalo akcijo 10 dni 10 vrhov

Žige je bilo potrebno nabirati v kartonček. Foto: B. Košir
Žige je bilo potrebno nabirati v kartonček. Foto: B. Košir

Med 9. in 18. junijem je Planinsko društvo Javornik-Črni Vrh v sodelovanju s KUD Sloga Črni Vrh pripravil akcijo 10 dni 10 vrhov. Prijavilo se je 34 ljudi vseh generacij, kar 31 planincev pa je akcijo uspešno končalo, kar je glede na pretekli dve leti, izjemno. Akcija je potekala v sklopu projekta Planinske zveze Slovenije Slovenija planinari.

Pohodniški izziv so letos pripravili nekoliko prej, še pred poletjem, zato so morali planinci poleg volje za hribolazenje poiskati tudi čas med neizogibnimi šolskimi, študijskimi in službenimi obveznostmi. Vsi udeleženci so namreč morali vsak dan, ne glede na vreme ali razpoloženje, osvojiti vrh, ki ima na vrhu žig. Če so pohodniki osvojili dvotisočaka, so lahko v prostor za žige vnesli dva žiga, če pa en dan niso bili pripravljeni osvojiti vrha, so morali naslednji dan dva.

Osvojeni Golaki.

Letošnja novost pa je bil žig medvedka na vrhu Špika nad Črnim Vrhom. Organizatorji se zahvaljujejo Romanu Rupniku, ki ga je dostavil na sam vrh in kar nekaj domačim planincem omogočil uresničitev akcije tudi na ta način, zahvalo pa si zaslužita tudi medija, ki sta letos akcijo podprla: Radio Primorski val in Radio Kranj. Letošnja novost je bila tudi, da so lahko pohodniki prehodili 12 km po ravnini in kot dokaz poslali posnetek zaslona poljubne aplikacije, ki šteje korake.

Udeleženci akcije, najmlajši je star nekaj let, najstarejši pa čez 70, so osvajali vrhove širom Slovenije, najbolj obiskani pa so bili hribi nad Črnim Vrhom nad Idrijo, denimo Javornik, Špik, Čelkov vrh in Špičasti Vrh, pa tudi nad Ajdovščino (Čaven, Kovk) in nad Kranjem, denimo Jošt, Jakob, Lovrenc in Šmarjetna gora.

Priznanja planincem in nagradice bodo podelili na 13. večeru domačega filma v Lomeh oz. v Črnem Vrhu, predvidoma v začetku septembra.

Lovrenc Habe

S kartončkom na vrhu gore. Foto: B. Košir