Prižig lučk, 9. 12. 2023

Hladen decembrski večer je v soboto, 9. decembra, v črnovrško zimsko idilo zvabil obet bližajočih se praznikov. Na vaški plac je v spremstvu lučk, glasbe, vonja po cimetu in ognju, ter topnih in iskrivih nasmehov zakorakalo težko pričakovano praznično vzdušje.

Vokalna skupina Nežke nas je popeljala čez Šuštarski most, MPZ dr. Frančišek Lampe je z zvončki vsem ljudem zaželel mir na svetu, pevci MPZ Pobje pa so opevali zeleno smrečico, ki je ponosno stala v naši sredi.

Florjan Lampe je v imenu KS Črni Vrh pozdravil vse zbrane in – z željo, da nas druženje poveže in utrdi naša prijateljstva, prijetno vzdušje adventa pa zasije v naših domovih – slovesno prižgal praznične lučke. V parku je tako v vsej svoji veličini znova zasvetila velika, veličastna smreka, okrašena z novimi lučkami, z balkona Doma krajanov pa je nad nami ponovno zasijal mogočen črnovrški bik.

Radostno­ vzdušje se je nadaljevalo z nastopom črnovrških vrtčevskih in osnovnošolskih otrok iz plesnega kluba ELI Plesna scena iz Ajdovščine, ki so nas ogreli in zazibali v vesele praznične plesne ritme.  Sproščeno druženje pa smo nato v sklenili v Domu krajanov, kjer so nas Pobje pogreli z dišečim čajem in kuhanim vinom, pridne žene pa so nas posladkale z okusnim domačim pecivom. Z vaškimi godci smo ob vabljivih melodijah in poskočnih ritmih vztrajali do poznih večernih ur.

Krajevna skupnost Črni Vrh se zahvaljuje vsem, ki so omogočili praznično okrasitev vasi in čudovito prireditev: MPZ Pobje in članom KUD Sloga za organizacijo prireditve, ki jo je finančno podprla KS Črni Vrh. Zahvala  tudi Občini Idrija, Marku Žgavcu, Eltom Florjan Tominc s.p., Aneju Lebanu, Gozdarstvu Gregor Rupnik s.p., Prebil Plast, KGZ Idrija, Simonu Pivku, PGD Črni Vrh, Jožetu Pivku, Emici Lampe in Anici Sajovec. Posebna zahvala gre tudi vsem nastopajočim in krajanom, ki so spekli pecivo oziroma donirali prostovoljne prispevke.

KS Črni Vrh vošči vsem krajanom lepe praznične dni in vse dobro v prihajajočem letu.

Aleksandra Rupnik