Dvorana pokala po šivih; Zlati rog je prejela Katja Bajec Felc

Na Inventuri 2023, ki so jo pripravili člani KUD Sloge Črni Vrh, tudi letos ni manjkalo smeha, glasbe in počastitev posameznikov oz. društev, ki skrbijo za promocijo kraja ali pa se nenehno trudijo, da se imamo mi, ki živimo na planoti, še lepše. Ker je bila letošnja Inventura postavljena med Hollywood in Črni Vrh ni čudno, da so Zlati rog podelili v stilu filmskih nagrad Oskarjev.

Tudi letošnja izbira kandidatov ni bila majhna, se je pa prvič zgodilo, da je upravni odbor KUD Sloge javno omenil vse kandidate za priznanje Zlati rog. Vsem je skupno, da se trudijo za naš lepši danes in jutri, hkrati pa ponašajo dobro ime Črnega Vrha v svet. Letos je najbolj prepričala dolgoletna zborovodkinja dveh zborov, Katja Bajec Felc, ki se je zbranim zahvalila za pozornost. Njen nepričakovan govor je na voljo tukaj (klik).

Nepričakovano so na oder ob začetku prireditve prišli tudi člani SK Javornik, ki so se vračali iz prazničnega smučanja. Na odru so zaplesali na dobro znano, popularno zimsko vižo. Voditeljici večera, sproščeni Metka Rudolf in Valentina Rupnik, sta v nadaljevanju napovedale kar nekaj skečev uigrane filmsko-gledališke lomske ekipe. Skeči so se osredotočali na filmske klasike. Omenimo kader iz filma Titanik, ki bi se, če bi se zgodil na Črnovrških tleh, zagotovo zgodil na traktorju, ob sončnem zahodu.

Tudi letos so se na Invetnuri predstavili mladi in manj mladi glasbeniki, ki so s petjem še dodatno polepšali praznični čas do te mere, da je bilo slušati živahno brundanje med gledalci, ob koncu pa tudi petje. Nemalo telefonov je posnelo morda začetek njihove uspešne glasbene kariere. Kar nekaj vaj in nastopov pa imajo za sabo že Kristjan, Leon in Metka, ki so tudi torkat navdušili s svojim petjem, manjkala pa ni niti plesna točka lomskih ustvarjalcev, tudi z Moniko, Marijo in Zalo na čelu, ki nas je ponesla na plesišče, kjer vrtijo popularne glasbene hite in tiste, na katere so plesale naše matere in očetje.

Vse dobro v novem letu je zbranim krajanom, ki so do zadnjega kotička napolnili dvorano, nekaj jih tudi ni uspelo priti vanjo, zaželel  predsednik KS Črni Vrh, Gregor Rupnik. Marilyn Monroe, ki jo je dovršeno igrala Manca Rudolf, pa je napovedala skorajšnji začetek obnovitvenih del v dvorani; v planu je talno gretje na stalnih 10 °C, ter izboljšanje stropne in stenske izolacije ter namestitev platna in kvalitetnega fiksnega ozvočenja. V nadaljevnaju let pa sledi še ureditev zaoderja pod odrom. A je za to potrebno gradbeno dovoljenje …

Preko filmskih skečev ob začetku prireditve, so ustvarjalci spomnili na dogodke na Planoti v letošnjem letu. Seveda pa je tudi letošnjo inventuro zaznamovala harmonika – a jo je bilo mnogo manj kot doslej. Nanjo sta zaigrala le Viktor in njegov vnuk Tobija.

Če sklepamo po sinočnji Inventuri se na Črnovrški planoti za prihodnost glasbe, smeha in filmov ni bati.

Lovrenc Habe