2017 – KUD SLOGA ČRNI VRH

Za dolgoletno bogatitev kulture kraja je priznanje KS Črni Vrh prejelo kulturno-umetniško društvo SLOGA Črni Vrh.

Lani ustanovljeni B’K Teater.

KUD Sloga v letošnjem letu praznuje 70 let. Nastalo je kmalu po drugi svetovni vojni, na temeljih kulturnega dogajanja kraja iz prve polovice 20. stoletja. Gotovo je bil eden od namenov društva od grozot vojne utrujenim ljudem ponuditi vsebine, ki jih bodo povezovale, kulturno bogatile in razvedrile. S številnimi dogodki so v 70 letih delovanja ta namen ne samo dosegli, ampak ga velikokrat tudi  presegli.

Kulturo kraja so člani društva bogatili s proslavami, uprizoritvami iger, različnimi glasbenimi prireditvami, razstavami, izdajami glasil, potopisnimi in drugimi predavanji, različnimi delavnicami za vse generacije in še bi lahko naštevali. V društvu so se in se še vedno povezujejo različne generacije ustvarjalcev in poustvarjalcev, ki so polni idej in energije za delo.

V sklopu praznovanja 70-letnice ponujajo različne prireditve, zelo odmevno pa je bilo tudi praznovanje njihove 50-letnice. Pod okriljem društva že več let nastajajo novoletna Inventura, pevska revija Naj pesmi srce nam vedre, glasilo Sloga, pustovanje za otroke; sveže vsebine pa so predvsem otvoritev novoletnega okrasja, noč knjige, kulturni krožnik, kino za luno, foto natečaj, B’K teater in bralni krožek.  O tem, da je delo članov društva pomembno in prepoznavno, pričajo tudi priznanja KS Črni Vrh, ki so jih v preteklih letih že prejeli njihovi člani.

Septembra bo osrednja prireditev ob 70-letnici KUD Sloga, kjer obljubljajo veliko glasbe, zanimivosti, smeha ter stare in nove fotografije na temo črnovrške kulture. Obrazložitev so zaključili z besedami sedanjega predsednika društva, Lovrenca Habeta, ki je za občinsko glasilo dejal, da jim »Voljo do dela vsakič znova vlivajo krajani od blizu in daleč, ki se z veseljem vračajo v kulturno dvorano.«