2016 – LJUDMILA ČUK

Za  izjemno življenjsko moč in vztrajanje na najvišje ležeči domačiji v KS Črni Vrh je priznanje KS Črni Vrh prejela LJUDMILA ČUK.   

Gospo Ljudmilo le malokdo pozna pod tem imenom. Vsem je veliko bolj znana kot Medvedova Milka z Javornika. Milka se je na Javorniku, najvišje ležeči vasi v naši KS in pri Medvedu, najvišje ležeči domačiji na Črnovrškem, rodila 1. avgusta 1921.

V času, ko je bila Milka mlada, so bile značilne velike družine. A pri Medvedovih je usoda hotela drugače. Mlajši brat je umrl ob rojstvu, k njim pa sta se še kot majhna otroka priselila osirotela bratranca Albin in Ivanka iz Trsta. Na domačiji so gojili krave in ovce, sejali žita, pridelovali lan, sadili krompir in peso. Zimski dnevi so bili v znamenju suhe robe in pletenja toplih volnenih oblačil. Milka je v šolo hodila peš, v uro in pol oddaljeni Črni Vrh, v vsakem vremenu, poleti in pozimi. In v tistih letih zimam ni bilo ne konca ne kraja! Le zadnji dve leti je bila šola v Kanjem Dolu, pri Košparju, in je bila Milkina pot malo krajša.

Med drugo svetovno vojno je bilo še posebej hudo. Nenehen strah in še večje pomanjkanje. Po vojni so prišli drugačni časi. Milka je našla sorodno dušo. Poročila se je z Jožetom Čukom, doma pri Gornjem Žgavcu za Križno Goro. Tudi sam Gorjan, kot pravimo prebivalcem naših višje ležečih vasi, je poprijel za vsa dela. Ker je bil priučen zidar, je s priložnostnimi deli prislužil še kak dinar, da je družina lažje shajala. Njuni trije otroci – Jože, Stanko in Kati so si ustvarili družine in drug za drugim odšli z doma, tako kot so drug za drugim z Javornika odhajali Milkini sosedje, sovaščani.

Odkar je Milka pred dvajsetimi leti ovdovela, se vsako leto konec novembra z Javornika preseli k hčerki Kati v Ajdovščino. Tam ostaja do začetka maja, potem pa se spet vrne v svoj rodni dom na Javornik. Tam jo tedensko obiskujejo otroci z družinami, med katerimi so tudi že pravnuki. Ob nedeljah jo vidimo pri deseti maši, po kateri tako rada pokramlja s sokrajani!

Njen sosed je tudi planinska koča na Javorniku. Že desetletja z veseljem poklepeta z vsakim planincem, ki ga zanima, kakšno je življenje na tem prelepem koščku naše domovine, ki ga ima Medvedova Milka tako neizmerno rada, da na njem vztraja kot zadnja uradna prebivalka vasi Javornik!