KUD Sloga lani s tridesetimi prireditvami

KUD Sloga ima novo vodstvo

Kulturno umetniško društvo Sloga, ki se je lani podpisalo pod organizacijo tridesetih dogodkov na Črnovrškem, ima novega predsednika. To je na občnem zboru društva postal Štefan Habe.

Leto 2018 so začeli filmsko – člani B’K Teatra so gledališko igro Seja v Belem Dolu spremenili v kratki igrani film in jo v januarju posneli na vaškem trgu. Februarja so pripravili pustovanje za otroke, Bernardov večer v spomin lani preminulega pisatelja Ivana Bizjaka ter v sodelovanju z JSKD, območne enote Idrija, izpeljali zaključni koncert zborovodij. Razstavo domačih ustvarjalcev, koncert Borisa Kopitarja, samostojno razstavo Vlaste Škvarča ter koncert skupine Ano Ur’co al pej dvej ter skupine Bee Jazzy, ki ga je povezoval legendarni Janez Dolinar, so pripravili v marcu, aprila pa je sledil potopis o Švici ter gledališka igra Teatra Pedagoške fakultete s Kopra. V pomladnih mesecih so ponovno pripravili fotografski natečaj z naslovom Živalsko carstvo.

Maja so v okviru Cankarjevega leta pripravili Cankarjevo kavarno, v okviru katere so za otroke pripravili delavnico poslikave skodelic. Na kavarni so odprli tudi fotografsko  razstavo, na nostalgičnem večeru jih je obiskala učiteljica iz OŠ Zadlog Majda Mencinger. Cankarjev knjižni klub je prinesel prebiranje Cankarjevih del, delavnico pisanja Haikujev, interpretacijo ankete o kulturnih dogodkih na črnovrškem,  kavarno pa so zaprli z gledališko igra KUD Radeče z naslovom »Jaz sem«. Maja so v sodelovanju z Založbo Bogataj predstavili knjigo Gospodična Ida.

Junij je prinesel že tradicionalni Kino za luno, avgust pa 7. filmski večer domačega, lokalnega filma v Zadlogu.  Istega meseca so pripravili drugi in zadnji amaterski slikarski ex-tempore ter kulturni krožnik, člane in simpatizerje so vabili tudi na Medvedje Brdo, na igro na prostem. Septembra so prvič a ne zadnjič pripravili pohod: »Po črnovrških kulturnih poteh,« oktobra pa potopis o Južni Koreji ter četrti Stand up večer, novembra pa so pripravili tradicionalni recital na pokopališču. December je prinesel delavnico izdelovanja koledarjev za otroke, časopis Slogo in tradicionalno Inventuro.

Občni zbor je vodil Dušan Žgavec, zapisnik je pisala Polona Rudolf, na fotografiji še bivši predsednik Lovrenc Habe.

Konec januarja je občni zbor kulturnega društva pohvalil predsednika Lovrenca Habeta. Člani so povedali, da se v zgodovini društva toliko še ni dogajalo in so Lovrencu zelo hvaležni za svežino, ki jo je prinesel v kraj. Ob napovedi, da se z mesta predsednika poslavlja, je bilo v sejni sobi KS Črni Vrh začutiti obžalovanje. Ko je nastopila točka razrešitve predsednika in upravnega odbora, se občni zbor s tem ni strinjal, v sejni sobi je zavladala tišina. Po nekaj trenutkih je vajeti prevzela bivša predsednica društva, Tatjana Fajdiga in se Lovrencu zahvalila za ogromno delo, ki ga je opravil. Člani društva pa so mu namenili dolg in bučen aplavz.

Sedaj bivši predsednik Lovrenc Habe je povedal, da se ne poslavlja od društva, pač pa bo namesto 26-tih organiziral le 6 ali 7 prireditev, kar je v sejni sobi sprožilo zadoščenje. Potem so sledile volitve, za novega predsednika je bil soglasno imenovan Štefan Habe. Slednji je povedal, da se počuti počaščenega, ker so ga sočlani izbrali za predsednika. »Predpostavljam, da si vsi želijo precej inovativnih in svežih idej, zato mi mandatarstvo predstavlja velik izziv. Trudil se bom, da bo v društvu čim več raznolikih prireditev. Želim si, da bi predvsem mlade vključil v udejstvovanja v različne dejavnosti in delavnice, ki jih ne bo manjkalo. Prizadeval si bom ohraniti to čudovito črnovrško kulturo ter v čim večji možni meti izkoristiti njen potencial, ki ga vidim povsod, še posebej pri mladih. Zato obljubljam, da se bo na črnovrškem veliko zanimivega dogajalo,« je še povedal novi predsednik Štefan Habe.

Za člane upravnega odbora so bili izglasovani: Manca Rudolf – podpredsednica, Neža Rudolf – blagajničarka, Valentina Rupnik in Lovrenc Habe.

Štefan Habe je prevzel ključe od Lovrenca Habeta.

AC