Črnovrški upokojenci in PEF teater združila moči

Črnovrški park je ponovno zacvetel v številnih gredicah, potke niso več polne plevela, urejen je tudi prostor pod slovensko zastavo in pod turistično tablo. Za vse to pa so poskrbeli črnovrški upokojenci in igralci PEF Teatra – gledališke skupine Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Prvo pomladansko akcijo urejanja parka je organizirala Krajevna skupnost Črni Vrh, ki je nabavila številne cvetlice, gnoj in črno zemljo, prostovoljci pa so pripeljali še nekaj dodatne zemlje, svoje orodje in pijačo. Volje je bilo drugo soboto v mesecu maju med mladimi in mladimi po srcu dovolj, da so park spet uredili za poletno sezono. Po besedah glavnega akterja Viktorja Lampeta, se v parku predvsem poleti in jeseni ustavi veliko domačinov, pa tudi kolesarjev in družin od drugod, ki si za trenutek poiščejo hladno senco pod mogočnimi drevesi ali pa samo sprehodijo do pitne vode. »Vsi ti ljudje bodo sedaj dobili občutek, da tukaj živijo prijetni ljudje, kar je tudi res. Vas je ogledalo ljudi in veseli me, da so prišli tudi igralci, ki bi lahko tisti dan preživeli na plaži v Kopru, a so  namesto tega prišli pomagat tujim ljudem. Nikakor ni obupati nad mladino,« še pravi Lampe, ki si želi, da bi dogodek postal tradicionalen. Hkrati pa tudi opozarja, da je park urejen, naloga krajevne skupnosti pa je, da ga vzdržuje.

 

Priprave na skupinsko fotografiranje. 🙂

Veliko pa je bilo tudi takih krajanov, ki so delo opazili in delavce nagradili z besedo, sladkorčki ali kapljicami žganja. In morda je bilo tudi zato mladim gledališčnikom delo pravzaprav v veselje in zabavo, saj so pokončanem delu izrazili zadovoljstvo nad opravljenim delom. »Lepo je. Nismo se preveč pretegnili, a ko vidim, kako je sedaj vse urejeno, sem vesela, da sem bila del te akcije,« je dejala igralka Nika iz Ljubljane. Igralci v Črnem Vrhu sicer niso bili po naključju; prejšnjega večera je namreč 23 članski teater igral igro »Študentski dnevi« v tamkajšnji kulturni dvorani. Zadovoljstva nad igro pa krajani niso izkazovali le po predstavi, pač pa tudi med delovno akcijo v parku.

Lovrenc Habe