»Zapojmo pesem,« pravijo pevke

Ženski pevski zbor Ivan Rijavec. Foto: Jana Batič

Prvi decembrski večer krajane v Črnem Vrhu nad Idrijo ni navdušil le prvi sneg v sezoni, pač pa so v domu krajanov presenetile tudi pevke ženskega pevskega zbora Ivan Rijavec.  Slednje so namreč pripravile 12 letni koncert, dvorana pa je bila polna ljubiteljev glasbe od blizu in daleč.

Ženski zbor ima pestro zgodovino, saj je sprva deloval pod imenom Dekliški pevski zbor, vodil pa ga je Ivan Rijavec, priznan skladatelj in zborovodja, pa tudi pedagog, mentor in ravnatelj idrijske glasbene šole.  Po njegovi smrti je delo prevzel Baki Jashari [beri:Jašari]  iz Prištine. Leta 2007 so se pevke po nekaj letnem premoru ponovno zbrale in začele z rednimi vajami z zborovodkinjo Katjo Bajec Felc. Slednja je tudi letos izbrala repertoar, ki je obsegal dela primorskih skladateljev – tako tistih, ki jih ni več med nami kot tistih, ki ustvarjajo še danes.

Prav zaradi primorske rdeče niti so v goste povabile pomlajeni Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, ki so na črnovrškem odru z novim zborovodjem, Jakobom Barbom, zapeli prvič. Zbor ima sicer dolgo tradicijo, saj so ga leta 1953 ustanovili primorski študenti v Ljubljani, ki jih je družila želja po petju in zabavi. In prav nekaj sproščenega in mladinskega duha so ponesli tudi med obiskovalce koncerta. Predstavili so se s skladbami Vinska, Vse najlepše rožice, Pobratimija, Nocoj je en lep večer, Zdravljica, Nocoj pa oh nocoj in Bazovica.

Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec. Foto: Jana Batič.

Ob koncu so ženske skupaj z njimi družno zapele dve pesmi, manjkal ni niti znan napev Žabe, ki jo imajo za neuradno himno. Le to so zapeli skupaj z bivšimi člani akademskega zbora, ki so jih ob tej priložnosti povabili na oder. In na začudenje vseh je na oder iz publike stopilo veliko pevcev.

Za naš radio je zborovodkinja Katja Bajec Felc povedala, da so se nekaj pesmi naučile na novo, nekaj pa so jih le obnovile. Zelo pa so vesele, ker so izvajale dve pesmi, ki sta bili narejeni posebej za zbor. Eno je napisala pevka Lilijana Homovec, uglasbil pa jo je Aleš Makovec, Neža Žgur pa je zanje priredila venček slovenskih in jo naslovila Potep po Sloveniji.

Ženski zbor pa bo dejaven tudi v prihodnjem letu, saj so že dobile nekaj vabil za gostovanja, kot vsako leto pa bodo nastopile tudi na Primorski poje ter na občinski in krajevni reviji pevskih zborov.

 

Lovrenc Habe

Druženje se vedno nadaljuje s petjem in pogostitvijo. Foto: Jana Batič