Koliko radona je v vašem stanovanju?

Potem, ko so v OŠ Črni Vrh pred leti uspešno sanirali uhanajne radona v razreda, se pojavlja vprašanje, koliko radona se nahaja v domovih. Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji že tretje leto zapored zagotavlja izvajanje meritev radona v zasebnih hišah in stanovanjih v občinah, ki so na področjih z več radona ter v šolah in vrtcih po Sloveniji.

Program sistematičnega pregledovanja je namenjen prepoznavanju izpostavljenosti zaradi radona v bivalnih prostorih, ki ležijo v kleti (delno vkopane stene) ali pritličju (nepodkleten ali podkleten stanovanjski objekt), ali drugih prostorih (npr. visoko pritličje, prvo nadstropje), kjer je mogoče pričakovati, da povprečne letne koncentracije radona presegajo referenčne ravni. Cilj programa je ozaveščanje ljudi o škodljivih vplivih radona na zdravje. Radon je za kajenjem drugi najpogostejši vzrok za nastanek pljučnega raka.

V program se lahko vključijo vsi krajani s Črnovrške planote in občine Idrija, pa tudi občani številnih drugih občin. Meritve se izvajajo s pasivnimi detektorji, ki se jih za 60-dni do največ 90-dni postavi v bivalni prostor.

Prijavite se na brezplačno meritev TUKAJ.