Audio: O Covidu na podeželju in ostalih filmih

Starejši primerjajo današnji strah s strahom druge svetovne vojne, spet drugi pa se ozirajo na statistiko in pravijo, da Covid ni nič posebnega.

RADIO KOPER – POGOVOR O FILMU COVID NA PODEŽELJU

V KUD Slogi že 10 let snemamo filme. Začeli smo s prvimi telefončki, ki so ponujali – gledano danes – zanič kvaliteto, a leta 2011 je je prvi film doživel veliko odobravanje sorodnikov in prijateljev. Za našo hišo se je zbralo 8 mladeničev, aprila smo imeli na zalogi eno raketo in dve pasji bombici od novega leta, s pridom smo uporabili rov za nov vodovod in nastal je prvi film. Do danes smo jih posneli še 16, vmes pa smo sodelovalu tudi s TRMO, Zadlog.

Ena izmed premier v Zadlogu.

O tem, kako je tehnologija napredovala v desetih letih ne bom izgubljal besed. Smo pa bili protagonisti filmskih ustvarjanj iz leta v leto starješi, tako z več filmskimi kot življenskimi izkušnjami, ki so se poznali pri končnih izdelkih, tako v kvaliteti posnetega, kot pri vsebini. Vsakoletna premiera in več ponovitev po Primorski, Osrednji Sloveniji in Gorenjski pa nam je dala potrditev, da delamo dobro. Spominjam se prve premiere, ko je prišlo okoli 250 ljudi, tudi ekipa RTV Slovenija (klik za ogled), ponudili pa smo – danes gledano – precej skopo vsebino, montaža pa na ravni dolgočasja. Predpremiero pa smo imeli na vrhu hriba Špičasti vrh.

Samouki smo občasno prisluhnili kakšnemu filmskemu ustvarjalcu ali pa si sposodili opremo. Prvi večji preboj smo dosegli leta 2014, ko smo posneli film po noveli Ivana Preglja, Matkova Tina. Film smo snemali z zgodovinskimi kostumi, število ustvarjalcev pa se je povzpelo na 30. Kje so spali vsi ti ljudje? Pri nas doma, pod zvezdami ali v avtu. Jedli pa smo hrano, ki jih so jih pripravile udeleženke snemalnih vikendov, sestre in mami. Sicer pa število udeležencev niha –

Skoraj vsi sodelujoči in ustvarjalci pri filmu Prosti čas nekoč, 2019

nekateri snemajo že od vsega začetka, spet drugim je ena filmska izkušnja dovolj. Tu moram omeniti Urbana Podgraška, tehničnega in moralnega vodjo. Če njega ne bi bilo, tudi filmov ne bi bilo. Zelo pa so se potrudili tudi Andraž Corn, Miha Štilec, Anja Stare, Liza Škrlep, Nika Čepin in vsi bratje in mlajše sestre, ki pomagajo pri igri in rekvizitih. Pred leti pa so se zelo potrudili, vsak na svojem področju, tudi Matic Slemič, Neža Potočnik, Emilija Vida, Asta Brumen, Manca Serženta, Anka Zajc, Nina Vončina, Jernej Vidmar, Matej Kastelic, Teja Pajk, Maja Petrovčič, Mitja Rupnik, Jošt Rupnik in Tatjana Fajdiga. Pomembni so tudi mediji, ki nas vseskozi spremljajo: Primorski val, Idrijske novice in Goriška – Primorske novice.

Leta so tekla, posneli smo še mladinske komedije (odmevnejša je bila Rdeča kapica, ki ima na Youtubu preko 45. tisoč ogledov – klik za ogled), akcije, priredbe, tudi spontane filme. Dve leti nazaj smo se prvič srečali z igrano-dokumentarnim filmom o prostem času naših dedkov in babic, lani sem res na hitro in samostojno posnel prvi del o Covidu na podeželju – klik za ogled, saj sem mnenja, da splošna javnost ne ve, kako je s covidom na podeželju, saj se v medijih prikazuje le stanje po državah in večjim mestih. Ker pa je bil med ustvarjalci, lokalno in zainteresirano javnostjo kraki film (ali daljša reportaža) lepo sprejet, smo se odločili da naredimo drugi del, ki bo še bolj poglobljen, z izjavami krajanov.

 

Iz filma Vžigalnik

Skoraj 40 različnih sogovornikov (predstavnikov lokalne in društvene skupnosti, mladih, upokojencev) je že ali pa še bo stopilo pred kamero, prav vsak pa bo s svojimi besedami, razmišljanji in pogledi dodal svoj mozaik k zgodbi o časih, ki jih živimo. Vemo, da bo film pravo vrednost dobil šele z leti. Do sedaj smo ustvarjalci že slišali dinamične zgodbe, najbolj pa je presenetila starejša gospa, ki sedanji strah primerja s strahom iz druge svetovne vojne. Spet druga gospa pa pravi, da je ni strah in da je od nečesa treba umret. Zelo pomembno za nas je bilo, da snemamo sedaj, ko je epidemija še pristona in tako posnamemo pristne občutke podeželjskih ljudi.

Dobro delo v preteklih letih in potencial mladih filmarjev je prepoznal Zavod UMMI (Zavod za izobraževanje Koper), ki je s produkcijsko opremo podprl ta dokumentarni film, ki bo predvajan tudi na TV Koper, roko sodelovanja je ponudila tudi občina Idrija.

Filmski ustvarjalci vsako leto naredimo poletno premiero pod zvezdami v domačem kraju in to bomo, ko bo možno, naredili tudi letos. Pa naj vas že sedaj povabim nanjo, saj bomo na njej praznovali tudi 10 letnico našega dela in ustvarjanja.

Lovrenc Habe, producent