Ga. Francka Ogrič – Varuhinja idrijske čipke

Varuhinja idrijske čipke

V okviru letošnjega 41. festivala idrijske čipke in praznovanja 20 letnice Društva klekljaric idrijske čipke je bil v začetku marca letošnjega leta objavljen razpis za posredovanje predlogov za podelitev priznanja Društva klekljaric idrijske čipke v letu 2023.

Lanskoletni posneti film o klekljanju na Črnovrški planoti, je bil vodji klekljaric na črnovrškem Mariji Rupnik Hladnik vzgib za nadaljnje aktivnosti na področju klekljanja.

Delo naših klekljaric mora biti prepoznano in priznano tudi širše. Tudi črnovrška planota je bogata z ohranjanjem te kulturne dediščine.

Naj to vidi, sliši, spozna tudi širša okolica.

Za Francko Ogrič, trenutno najstarejšo članico Društva klekljaric idrijske čipke, je vodja skupine klekljaric Črni Vrh-Godovič, podala vlogo in obrazložitev za priznanje za naziv Varuhinje idrijske čipke.

To je najvišje priznanje društva in časti. Podeli se članici društva za življenjsko delo, za posebej vidne dosežke pri ohranjanju, predstavljanju ali raziskovanju idrijske čipke ali za delo na organizaciji in popularizaciji društva ter idrijske čipke doma in v tujini.

Komisija je vse prispele vloge pregledala in med njimi izbrala dve, ki sta vsem razpisnim pogojem ustrezali. Ena izmed njih je bila Francka Ogrič.

Priznanje je iz rok župana Tomaža Venclja prejela v času čipkarskega festivala.

Preberite si opis njenega izjemnega dela na klekljarskem področju in fotografijo iz muzeja, kjer sem jo fotografirala ob njeni življenjski zgodbi.

Na gradu Gewerkeneg si lahko do 31. avgusta, vsak dan od 10.00 do 19.00, ogledate razstavo Skupaj v krogu, ki govori o življenju klekljaric ter o veselih in bridkih trenutkih, povezanih s klekljanjem. Tu najdemo tri zgodbe naših najzaslužnejših klekljaric.

Marija Rupnik Hladnik