Po dvajsetih letih zopet v finalu

Poredni angelčki PD Javornik - Črni Vrh

To soboto, 20. januarja 2024, je v Šenčurju pri Kranju potekalo 34. državno tekmovanje Mladina in gore. Po predhodnih regijskih tekmovanjih se ja na državno tekmovanje uvrstilo 18 osnovnošolskih in 11 srednješolskih ekip, ki pa niso imele predhodnih regijskih tekmovanj. Med osnovnošolskimi ekipami so bili tudi naši Poredni angelčki, ki so jo sestavljali: Onja Habe, Manja Škvarč, Martin Fajdiga in Erik Bezeljak. Po prihodu so nas na OŠ Šenčur prijazno sprejeli ter nam pripravili polurni kulturni program s pozdravi  ravnateljice in ostalih gostov. Nato pa je šlo zares. Ekipe so se porazdelile po razredih in eno šolsko uro reševale naloge iz področij planinstva.

Po testih je sledilo kosilo ter nato voden ogled rovov pod Kranjem. Pod starim mestom Kranj je namreč 1300 metrov skrivnih rovov, ki so bili zgrajeni med drugo svetovno vojno kot zaklonišča. Kljub temu, da so jih naredili ljudje pa je v njih okolje, ki je podobno kraškim jamam. Rovi se zadnja leta obnavljajo in služijo tudi raznim kulturnim in drugim prireditvam ( https://www.visitkranj.com/ogledi-in-izleti/rovi-pod-starim-kranjem/ )

Poredni angelčki PD Javornik – Črni Vrh

Med tem časom so bili popravljeni testi. Mentorji smo si jih lahko ogledali najprej, če se je slučajno naredila kakšna napaka med popravljanjem. Na veliko veselje in tudi presenečenje smo izvedeli, da smo se uvrstili med šest najboljših ekip, ki se bodo pred zbranim občinstvom pomerile v kvizu. Po dvajsetih letih je ponovno ekipa Planinskega društva Javornik v finalu državnega tekmovanja Mladina in gore. Kaj dosti časa ni bilo, da bi se še dodatno pripravljali. Nato smo se ponovno zbrali v telovadnici OŠ kjer so bili najprej objavljeni rezultati od 18. do 7.mesta. Najboljših šest ekip pa je zasedlo svoja mesta pred zbranim občinstvom. Med najboljše so se uvrstile ekipe iz Medvod, Litije, Gornje Radgone, Vranskega in Črnega Vrha nad Idrijo. Sledilo je deset vprašanj, kjer je bilo potrebno tudi marsikaj pokazati v živo kot npr. položaj bolnika, ki je v šoku ali kakšen vozel , uporaba derez in podobno. Tu odloča splošno planinsko znanje pa tudi zbranost ali trema tako, da se včasih tudi kaj pozabi, kar bi v drugih okoliščinah znali.

Na koncu so največ točk zbrale punce iz Medvod in si s tem priborile, da bo naslednje leto 35. državno tekmovanje v Medvodah. Pred tem pa bodo v novembru še regijska tekmovanja. Za naše področje bo v Podnanosu. Podrobnejše poročilo z rezultati  tekmovanja je na spletni strani Planinske zveze Slovenije: https://www.pzs.si/novice.php?pid=16851

Poredni angelčki PD Javornik – Črni Vrh

Mislim, da smo lahko ponosni na naše štiri tekmovalce, ki so pokazali zares veliko znanja z vseh področij planinstva ter širši slovenski javnosti predstavili naše planinsko društvo in osnovno šolo. To lepa reklama za naš kraj, ki se je verjetno niti ne zavedamo. Na takih tekmovanjih so prisotni tudi mediji (https://siol.net/novice/slovenija/planinske-brihte-zasijale-v-polnem-sijaju-624980 ). Najbrž na redko katerem tekmovanju pridemo med šest najboljših v državi. Za dosežen rezultat gre najprej zahvala samim tekmovalcem in njihovim staršem saj so se večino časa pripravljali sami po literaturi, ki so jo dobili v planinskem društvu in tudi vsem ostalim, ki smo si vzeli čas, da smo imeli vsaj nekaj ur planinske šole tudi v živo ter Osnovni šoli Črni Vrh, ki nam je omogočila prostore za priprave.

Zapisal: Marko Rupnik

Fotografije: Tadeja Bonča in Marko Rupnik

Priznanje na tekmovanju Mladina in gore, 2024