Poslušalci radia Koper navdušeni nad dobrodošlico v Črnem Vrhu; posnetek oddaje 6. novembra

V soboto, 14. oktobra,  se je nekaj po 18. uri na vaški trg v Črni Vrh pripeljal poln avtobus poslušalcev Radia Koper. Radijski klub “Gremo plesat«, ki so ga zasnovali na Radiu Koper vodi voditeljica Smilja Baranja in ima danes  165 članov. V Črni Vrh jih je prišlo 80.

Z glasno pesmijo so jih na črnovrških tleh pozdravili člani ansambla Javor, v nadaljevanju pa jih je v dvorani najprej pozdravil predsednik KS Črni Vrh Jure Kavčič in jim zaželel dobrodošlico. Dobre misli jim je namenil tudi predsednik KUD Sloge, pa tudi sodelavec Radia Koper, Lovrenc Habe. Predstavil je bogato kulturno dogajanje ter predstavitev kraja Črni Vrh v besedi ter Zadloga v videu in sliki.

Za ohranjanje tradicije in dogodke v Zadlogu skrbi društvo TRMA, s predsednikom Florjanom Lampetom na čelu. Slednji je slušatelje povabil na Špičast Vrh in v Zadlog, kjer deluje tudi folklorna skupina Abraham. Prav tako so v društvu včlanjene tudi “Lanene žene,” ki skrbijo za ohranjanje te, danes skoraj pozabljene tradicije pridelave in predelave lanu. Na svoji mizi so obiskovalcem dale v vpogled svoje izdelke.

Svoje izdelke sta predstavila tudi kmetovalca, Marjan in Anita Pivk, ki sta na kratko predstavila dejavnosti na kmetiji Pr’ Klančarju. Prisotni so lahko poizkusili njihove produkte. Poleg kmečke mize pa je bila zraven še miza, kjer se je čipkalo. Tri klekljarice so predstavile društvo klekljaric in povedale, da se rade preizkusijo tako v klekljanju čipk, kot tudi modnih dodatkov.

Vmes je nekaj o zgodovini Črnega Vrha povedal še zbiralec vojnih predmetov Ivan Rudolf in zbrane povabil k ogledu njegovega muzeja. Matej Rupnik pa je kot član moškega pevskega zbora Pobje primorcem predstavil zgodovino in dosežke zbira. Da so nagrade na mestu, so lahko kasneje slišali vsi poslušalci. Besedo ob koncu kulturnega programa je dobil tudi bivši predsednik TRME Jošt Rupnik, ki je skupaj s Florjanom Lampetom in Blažem Žgavcem soorganiziral dogodek in voditeljici Smilji predal “cajno” domačih izdelkov v spomin.  Ves kulturni program pa je živahno povezal že omenjeni Blaž Žgavec, član ansambla Javor. Slednji so nato zaigrali še precej pesmi in priložnosti za ples je bilo veliko. Poslušalci Radia Koper so priložnost veselo zagrabili!

Prispevek o celodnevnem izletu na severnem primorskem bo na sporedu ob ponedeljkih, ob 21h. Lokovec bo na sporedu nocoj, Predmeja prihodnji ponedeljek, 23. 10., Črni Vrh nad Idrijo pa v ponedeljek, 6. 11. 2017.

Be the first to comment

Leave a Reply