Poleti bodo cesto Črni Vrh – Col zaprli za ves promet

Novica ob prvem aprilu 😀 

Že od leta 2011 direkcija za ceste pridobiva ustrezna dovoljenja za zaporo in celostno obnovo ceste Črni Vrh – Col. Zataknilo se je leto pozneje, leta 2012, ko je inšpekcija za cestni promet ocenila, da je za obnovo nujna le peta serpentina, kjer se lahko podporni zid vsak čas zruši.

Peta serpentina je izjemno slaba, ocenjujejo na inšpektoratu.

Občina Ajdovščina, ki v sodelovanju z občino Idrija in DARS-om pripravlja načrt celostne prenove, je tedaj, že 6 let nazaj vložilo pisno pritožbo zoper inšpekcijo za cestni promet. Napisala je, da je celotna cesta med Črnim Vrhom in Colom nujna obnove, saj je predvsem v zimskem času, zelo nevarna. “Tudi poleti se dogaja precej nesreč in nujno je, da se cesto v celoti obnovi ali, kar je še bolje, naredi novo,” so še zapisali na občini.

Država je v času gospodarske krize zategovala pas predvsem na cestni infrastrukturi, zato do celostne obnove še ni prišlo. Lani so obnovili le del od kapelice do Vodnjaka, letos pa naj bi se podrobneje lotili vseh serpentin.

Koliko denarja bo projekt rekonstrukcije ceste Črni Vrh – Col stal, na DARSu še ne vedo. Moto klub Slovenije pa ugiba, da je investicija vredna med 2 in 3 milijona evrov.

Spomnimo, da je bila cesta zaprta že leta 2000, konec decembra. Tedaj so se ljudje v Ajdovščino in na primorsko vozili na cesti Zadlog – Kovk – Col ali Godovič – Kalce – Col. Tak obvoz naj bi naredili tudi letos, med majem in oktobrom, ko naj bi se dela zaključila.

Obnovili bodo vse serpentine.
Neuradno smo izvedeli, da naj bi med 4. in 5. serpentino postavili parkirišče za 5 avtomobilov ter klop, kjer bodo popotniki občudovali Alpe in Črni Vrh ter si privoščili slasten sendvič.