Zgodba Anice Čuk

Anica Čuk. Foto: TVSLO

Na TV Slovenija 1, ob torkih pozno zvečer, predvajajo niz zanimivih življenjskih zgodb naše starejše generacije iz Slovenije in sveta. Serijo oddaj so poimenovali Pričevalci. V zadnji oddaji je pričevala Anica Čuk iz Lom.

Grižarjeva domačija pod Javornikom. Foto: TVSLO

Najprej nas leta 1926 rojena Anica popelje v čas svojega otroštva na veliki kmetiji, Grižarjevi domačiji pod Javornikom. Njena mama je bila blaga ženska in oče bolj strog, vendar ima oba v lepem spominu. V času fašizma je bila v Lomeh italijanska šola, italijanska učiteljica pa ji je ostala kljub vsemu v lepem spominu.

Lome so bile blizu rapalske meje s Kraljevino Jugoslavijo, zato je bilo v tistih časih veliko kontrabanta – iz Jugoslavije so gnali živino, nosili tobak. Lepi kraji na črnovrški planoti so bili že takrat zanimivi za italijanske turiste, smučarje. Prek fotografij iz otroštva se Anica spominja številnih lepih dogodkov.

 

Anica Čuk je bila rojena v Lomeh, med vojno je njena družina veliko pretrpela, saj so jim partizani ustrelili mamo, ko je šla od maše. Posnetek o njej in njeni zgodbi najdete tukaj (klik).

V času napada na Jugoslavijo so morali zaradi bližine meje v begunstvo, medtem pa jim je italijanska soldateska precej poškodovala hišo. Poleti 1942 so k njim začeli prihajati prvi partizani, pomagali so jim s hrano in bili z njimi v prijateljskih odnosih. Nekoč so jih obkolili italijanski vojaki in enega partizana ustrelili. Družina se je takrat komaj izognila povračilnim ukrepom, so pa odgnali Aničinega brata, ki je pozneje zaradi posledic bivanja v zaporu umrl. Po kapitulaciji Italije so poleg partizanov na njihovo kmetijo prihajali tudi četniki, domobranci in Nemci. Odnos do partizanov se je spremenil, ko so jim ti začeli s silo jemati živino, pa tudi zato, ker so se začeli sovražno vesti do verujočih. Po enem od napadov na partizane pod Javornikom so partizani odpeljali tri mlada lomska dekleta, češ da so izdajala. Čeprav ni bilo nobenih dokazov za to, so jih pozneje umorili.

Več v povezavi, nad zgornjim odstavkom.