Medvedova Milka praznuje 99 let – obiskali so jo planinci

Slovenska planinska pot je najdaljša in najbolj priljubljena vezna pot v Sloveniji ter ena najstarejših v Evropi in na svetu. Njen idejni in izvedbeni oče je Ivan Šumljak, ki je povezal visoke in malo manj visoke hribe in gore od Maribora do našega morja. Odprta je bila 1. avgusta 1953 in je danes dolga 617,4 kilometra.

Pohodniki na poti spoznajo lepoto večjega dela Slovenije. Pikico na i temu pa zagotovo dodajo tudi prebivalci, ki živijo ob njej. Javornik, obvezno točko SPP na višini 1242 metrov nad morjem, so turisti, kot se je nekdaj imenovalo planince, obiskovali že v devetnajstem stoletju. Tik njegovega vrha jim je zavetje nudila kmetija pri Medvedu, kamor je bila 1876 leta prinešena prva vpisna knjiga za vrhove. Lučaj stran je  idrijsko planinsko društvo zgradilo prvo planinsko kočo že leta 1907 in leta 1952 odprlo novo, večjo in modernejšo. Vse te aktivnosti so vedno potekale skupaj z okoliškimi prebivalci, ki so po svojih močeh pomagali.

9_19474_sken002

O vsem tem nam ve veliko povedati Ljudmila Čuk, ki se je pri Medvedu rodila 1. avgusta leta 1921. In zanimivo; s Slovensko planinsko potjo imata na isti dan rojstni dan, le da je bil Ljudmililn že 99.

K izjemnemu jubileju smo ji čestitali tudi planinci. Še mnoga, zdrava leta ji je zaželel predsednik Planinske zveze Slovenije Jože Rovan s soprogo Vilmo, bivši predsednik MDO Posočje Gregor Rupnik, aktualni predsednik in hkrati predsednik PD Križna Gora s Podkraja Dušan Plesničar, častni predsednik PD Idrija Marjan Rupnik in predsednik PD Javornik iz Črnega Vrha Marko Rupnik. V prijetnem živžavu njene številne družine in mnogih obiskovalcev smo se zadržali v prijetnem klepetu s čilo in iskrivo planinko, ki je s tem dnem zakorakala v stoto leto.

Teta Milka, vse najboljše in na snidenje čez leto!

Anka Rudolf, PD Idrija