Klekljanje na Črnovrški planoti nekoč in danes

Spomladi se je filmska sekcija KUD Sloge v sodelovanju z Zavodom za izobraževanje UMMI iz Kopra, začasno preselila v prostore čipkarske šole Črni Vrh.Tam so posneli klekljarske pripovedi starejših dam in vihravo klekljanje najmlajših osnovnošolcev. Končni izdelek bo v četrtek na voljo gledalcem na TV Koper.
Filmsko pripoved začne Frančiška Ogrič, edina še živeča klekljarica na Črnovrški planoti, ki je ob večerih hodila klekljat v druge hiše oz. so klekljarice prihajale k njim. Črnovrščanka bo za gledalce filma nazorno spregovorila o pripetljajih in tekmovalnosti med klekljaricami.
Sicer pa film prikazuje številne čipke, umeščene v različne situacije in prostore. Videli bomo nagrajene čipke, pa tisto, ki se je znašla v slovenski ediciji Ginnesove knjige rekordov in je nastala na Črnovrških tleh, pa tudi čipke mlajšega in starejšega letnika. Kamera je zabeležila živahen utrip članic društva klekljaric idrijske čipke – skupine Črni Vrh – Godovič, ušli pa ji niso tudi učenci Čipkarske šole Idrija – oddelek Črni Vrh. Nad produkcijo in organizacijo je bdela neumorna učiteljica klekljanja Anka Jamšek.
 
Skoraj pol ure dolg filmski zapis bo na ogled ta četrtek, 3. novembra, ob 22. uri na TV Koper. Pred filmom bo kratek intervju z režiserjem Lovrencem Habetom o zakulisju snemanja dokumentarca.
Klekljanje na Planoti