Saturn, Jupiter, meteorji in še kaj

Člani astromskega krožka OŠ Črni Vrh.

V nedeljo, 30. oktobra, je na igrišču OŠ Črni Vrh potekalo javno astronomsko opazovanje v organizaciji OŠ Črni Vrh in astronomskega observatorija na Grižah. Herman Mikuž in Jan Vales iz observatorija sta pripravila tri teleskope, šolski teleskop pa so pripravili učenci OŠ Črni Vrh, ki obiskujejo astronomski krožek.

Na začetku smo opazovali Jupiter in Saturn, ki ju je kar z mobilnim telefonom fotografiral Jan Vales, kasneje pa nam je Herman Mikuž pokazal tudi nekaj bolj oddaljenih objektov: zvezdne kopice, med njimi tudi Plejade ter Andromedino galaksijo. Opazovanja se je udeležilo veliko število obiskovalcev, ne samo iz Črnega Vrha, ampak tudi iz drugih  krajev. Med opazovanjem smo ob pogostem gledanju v nebo opazili tudi meteorje, ki izhajajo izmeteorskega roja Orianidov.

Člani astronomskega krožka: Mirjam, Erika, Melita, Martin in Andraž so obiskovalcem predstavili nekaj zanimivosti o Jupitru in Saturnu, hkrati pa so se naučili veliko novega o teleskopih in astronomskem opazovanju.

Hermanu Mikužu in Janu Valesu se zahvaljujemo za čudovito preživet večer in za širjenje astronomskega znanja med obiskovalce.

Andreja Pagon