JAVORNIK

Javornik je najvišje ležeče naselje na črnovrški planoti in ima najmanj prebivalcev (1) ter nekaj več kot pet hiš. Zato pa je Javornik zelo razgiban po dejavnostih, ki se odvijajo na njem. Na vrhu je razgledni stolp na katerega se je vredno povzpeti, saj je z vrha po nevihti moč videti celo morje. Oko pa se nam bo ustavljalo predvsem na severnem obzorju, kjer se nam v široki panorami razkazuje razgibani predalpski svet, obrobljen z vršaci Julijskih in Savinjskih Alp. Javornik (1241 m) je skupaj s sosednjim Streliškim vrhom (1264m ) najvišja vzpetina idrijskega hribovja.

Na sedlu med Javornikom in Dednim vrhom (1217m) stoji Pirnatova koča na Javorniku. Upravlja jo PD Javornik – Črni Vrh nad Idrijo. Stara koča je stala nižje, nasproti kmetije Medved, kjer je sedaj postavljen vikend. Pri Medvedu je bila spravljena prva vpisna knjiga pri nas, ki sta jo leta 1876 prinesla sem pionirja slovenskega planinstva Kadilnik in Globočnik. V bližini je 23. decembra 1943 leta v boju z Nemci padlo 47 partizanov 3. bataljona Gradnikove brigade, katerim je posvečena plošča na Pirnatovi koči. Ob Dednem Vrhu je zgornja postaja dvosedežnice smučišča Javornik in koča kjer vam prijazno postrežejo s hrano in pijačo. V poletnem času so na smučišču urejene proge za DOWNHILL. Pod Javornikom v smeri proti obnovljeni nekdanji kmetiji Polhar in Strašnik ima svojo kočo tudi Astronomsko društvo Javornik , ki je največje in najstarejše astronomsko društvo v Sloveniji. Društvo je nastalo leta 1979 iz astronomskega oddelka Prirodoslovnega društva Slovenije. Društvo je znano po vsakoletni organizaciji poletnih mladinskih astronomskih taborov.

Leta 1985 in 1990 je društvo organiziralo tudi mednarodna astronomska tabora. Pod Astronomskim društvom stoji potresna opazovalnica Javornik, ki je bila je bila dokončana v avgustu leta 2003. Opazovalnico sestavljata dva jaška. V seizmičnem jašku je nameščen senzor z zajemalno napravo, v pomožnem jašku pa brezprekinitveno napajanje in komunikacijska oprema za kontinuiran prenos podatkov po državnem računalniškem omrežju v center za obdelavo podatkov v Ljubljani. Za prenos podatkov je uporabljen širokopasovni satelitski internetni dostop.