Premiera Zmenkov prinesla dobro voljo

Dva filmska večera na leto sta po mnenju KUD Sloge dovolj.

Prvega septembra so vse poti vodile v Črni Vrh,kjer se je že 6. leto zapovrstjo odvijal filmski večer. Letos se je
premiera prvič, namesto v Zadlogu pri Bizarju, zaradi slabega vremena odvila v dvorani.
Mladi filmarji vsako leto zamaknejo premiero za minuto kasneje; skladno z leti lokalnega časopisa – Habetovih novic. Letos praznujejo 10 let, zato je bila premiera ob 20.10. Ob obletnici so si lahko prisotni priskrbeli tiskani izvod novic, ki so izjemoma izšle ob jubileju. Dvorana je bila že polna, ko je uvodoma navzoče, preko videa »Žive naj vsi narodi,« pozdravil reper Zlatko. Za njim je zbrane ogovoril režiser Lovrenc  Habe, ki je bil z letošnjim snemanjem filma videti zelo zadovoljen. Na oder je kmalu povabil Rada Božiča z Javnega sklada za kulturne dejavnosti, območne izpostave Idrija. Slednji je bil zelo vesel, da so se igralci odločili za ponovno snemanje filma ,ter spodbudil ljudi k čim večjemu udejstvovanju k kulturnim dogodkom.
V nadaljevanju pa je podelil priznanja za 5 letno snemanje različnih filmov Andražu Cornu,Štefanu Habetu,Emiliji Vida, Lovrencu Habetu in Urbanu Podgrajšku. Po podelitvi je režiser krajanom podaril minuto in namignil o akciji USTAVI SE, ki spodbuja ljudi, da se v tem hitrem tempu življenja ustavimo. Ob tem je zavrtel najnovejšo pesem od Nipka: Dej se ustav. Po pesmi pa se je na platnu pričakovano začel odvijati film o katerem je bilo govora v tem letu.

Bronasto priznanje je dobil tudi domačin Štefan Habe. Foto: MS
Zbrane je nagovoril Rado Božič iz JSKD, izpostave Idrija. Foto: MS

Zgodba je govorila o desetih prijateljih, ki niso imeli resnih zvez, zato so se odlocili, da se med seboj poparčkajo in se posamično, v parih, dobijo na  menku. Nekateri so se dobili na pokopališču, drugi v naravi, tretji v kinu… V zgodbi pa lahko spoznamo, kateri so pravi prijatelji. Seveda v dvorani ni  primanjkovalo smeha, poskrbljeno pa je bilo tudi za kokice in sok. Film se je končal in ljudje so bili videti  elo zadovoljni, saj se je v dvorani ob koncu zaslišal bučen aplavz. Lovrenc Habe je bil zelo zadovoljen tudi nad številom ljudi, ki so napolnili dvorano, in se jim zahvalil za obisk. Ob koncu pa je dejal: »Če se mi do konca leta prikaže nekdo z dobrim scenarijem, bom poskrbel, da bomo ponovno prihodnje leto posneli nov film.«

Angela Habe

Be the first to comment

Leave a Reply