S smehom v novo desetletje KUD Sloge

Iz leve proti desni: prejemniki zlatih Linhartovih in splošnih priznaj JSKD za kulturno dejavnost: Dušan Čuk, Romana Rudolf, Nataša Felc, Dušan Žgavec, Marjetka Rupnik (tudi nova častna članica), Katja Bajec Felc in Tatjana Fajdiga.

V nedeljo, 3. septembra 2017, smo z osrednjo slovesnostjo obeležili 70 let delovanja kulturno-umetniškega društva Sloga iz Črnega Vrha nad Idrijo. Slovesnost smo pričeli z razstavo starodobnikov na črnovrškem trgu in si ob obujanju spominov privoščili skodelico kave ali soka.

Častna članica Marjetka Rupnik. Foto: Meta Pivk.

Nadaljevali smo s programom v kulturni dvorani, kjer smo prisluhnili letošnjim občinskim nagrajencem in bivšim članom kulturnega društva – moškemu pevskemu zboru Pobje, ki je tokrat zapel pod vodstvom Elizabete Lampe. Sledil je nagovor Rada Božiča, vodje območne izpostave Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti, ki je ob visokem jubileju podelil 17 Gallusovih značk za več kot pet, deset ali petnajst letno delovanje v kulturnem društvu in 2 zlati Linhartovi znački za več kot 15 letno delovanje na področju ljubiteljske gledališke dejavnosti. V nadaljevanju smo prisluhnili tudi Mešanemu pevskemu zboru dr. Frančišek Lampe in Ženskemu pevskemu zboru Ivan Rijavec pod vodstvom zborovodje Katje Bajec Felc. Svoje čestitke in dobre želje društvu je izrekel tudi predsednik krajevne skupnosti Črni Vrh Jurij Kavčič, na bogato kulturno-umetniško dediščino na planoti pa je opozoril tudi mladi predsednik Kulturnega društva Sloga Lovrenc Habe. V svojem nagovoru se je dotaknil problematike dotrajanosti kulturne dvorane in pridobivanju sredstev za obnovo strehe ter drugih nujno potrebnih popravil v prihodnjih letih. Vrh slovesnosti je predstavljala podelitev častnega članstva Marjetki Rupnik, dolgoletni predsednici društva, ki je v času svojega 23- letnega predsedovanja poskrbela za mnoge tehnične izboljšave, organizacijo arhiva ter  vpeljavo mnogih prireditev, ki do danes postale že tradicionalne.

Obiskovalcem so se s skečema o zgodovini društva predstavili tudi člani domačega B’k teatra, za sproščeno vzdušje in ogromno smeha je skozi cel humorno-slavnostni dogodek poskrbel voditelj prireditve, stand up komik Sašo Stare. V B’kovi sobi so si obiskovalci lahko ogledali razstavo starih fotografij ter predmetov povezanih z delovanjem kulturnega društva od leta 1947 do danes. Manjkal ni niti kataster občine Črni Vrh iz leta 1823, ki ga je v ta namen posodil arhiv Republike Slovenije.

Del B’K teatra. Foto: Meta Pivk

Kot smo slišali v skeču Bk’ teatra, ne smemo pozabiti od kod smo prišli, saj bomo le tako lahko vedeli kam sploh gremo in česa vse se bomo še lahko veselili.  Zato se člani društva ob tej priložnosti zahvaljujemo vsem, ki ste del naše skupne zgodbe že 70 let in vas vabimo k spremljanju ter soustvarjanju bogatega kulturnega programa tudi v prihodnje. Že v jeseni nas čakajo potopisno predavanje, gostovanje gledališke skupine, otvoritev novoletnega okrasja, časopis Sloga ter stand up večer.

Neža Rudolf

 

Be the first to comment

Leave a Reply