Cesta Col-Črni Vrh je nevarna

Motoristična sezona je v glavnem končana; zima je že potrkala na naša vrata. Skozi celo leto pa se ljubitelji tovrstnih vozil zelo radi spogledujejo z ovinki. Mednje sodijo Planinski ovinki pri Postojni in Črnovrški ovinki, na cesti proti Colu. Na tej cesti se je v letošnji sezoni zgodilo kar 5 motorističnih nesreč.

Črni Vrh, na vrhu fotografije ovinki proti Colu. Foto: HaLo

Nazadnje, 13. septembra, so bili policisti obveščeni nekaj po 18. uri zvečer. Tedaj se je na prej omenjeni cesti poškodoval voznik motornega kolesa znamke Yamaha. Ugotovljeno je bilo, da je 43–letni motorist vozil iz smeri Cola proti Črnemu Vrhu in v desnem ovinku zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad motorjem ter padel po vozišču in zadel v varnostno ograjo. Motorist je v prometni nesreči utrpel udarec v glavo in desno ramo.

Štirinajst dni prej se je zgodila še ena nesreča. Kot so potrdili na upravi policije, je padel 20-letni motorist in se resno poškodoval. Posredovali so gasilci PGD Idrija, ekipa nujne medicinske pomoči ZD Idrija in policisti. 22. avgusta pa je prav tako zaradi neprilagojene hitrosti, oblast nad vozilom izgubil motorist, kateremu so pomagali gasilci in reševalci z Idrije.

Najhujša nesreča letos pa se je zgodila julija. Na nepreglednem ovinku, dobrih 300 metrov naprej od kapelice proti Colu, sta padla motorist in sovoznica s Kranja. Sovoznica je takoj izgubila življenje; oživljanje moža ni pomagalo.

Ena nesreča se je končala s smrtnim izidom.

Naj ob tem še zapišemo, da je bil prav ta del ceste, kjer so se dogajale vse nesreče, spomladi letos na novo obnovljen; zamenjali so tudi varnostno ograjo. Slednje jasno dokazuje, da so za nesreče odgovorni predvsem motoristi sami. Da tudi naslednje leto do tega ne bi prišlo, pa inštruktorji varne vožnje opozarjajo, da je sposobnost obvladovanja motorja spomladi bistveno nižja kot sedaj, jeseni. Zato voznike motornih koles opozarjajo, da morajo biti na potovanje z motorjem ustrezno fizično pripravljeni. Med drugim morajo pregledati tudi tlak v gumah in gume ogreti,   uporabljajo naj zaščitno čelado in oblačila s ščitniki. Nosijo pa zaščitna oblačila s čim več odsevniki in odsevni brezrokavnik.

Tudi ena prometna nesreča z avtomobilom se je zgodila; do nje je prišlo januarja pri zaselku v Mrzli Log. 76-letna voznica osebnega avtomobila je vozila iz Črnega Vrha proti Colu. Na spolzkem vozišču jo je zaneslo, tako da je najprej oplazila varnostno ograjo in nato z vozilom dobrih dvajset metrov zapeljala pod cesto.

Vsekakor, vozimo previdno!

Lovrenc Habe

Be the first to comment

Leave a Reply