IDA PETRIČ 100 LET POZNEJE

V nedeljo, 13. maja je bila kulturna dvorana v Črnem Vrhu prizorišče prav posebnega dogodka. Založba Bogataj je publiki predstavila knjigo Gospodična Ida, ki jo je napisala Marinka Svetina.

Predstavitev knjige Gospodična Ida.

Življenjska zgodba učiteljice Ide Petrič je prava freska življenja v prejšnjem stoletju. Rojena v času Avstrije, je šolanje na učiteljišču v Ljubljani končala že po koncu prve svetovne vojne, ko je bila njena rodna Idrija priključena Italiji. Prvo službeno mesto v Zadlogu ter potem v Črnem Vrhu je sklenila s pobegom preko meje v Jugoslavijo ter nadaljevanjem poučevanja v Lendavi. Po kapitulaciji Italije med drugo svetovno vojno se je vrnila v Idrijo in takoj po osvoboditvi dobila mesto učiteljice v osnovni šoli v Idriji, od koder se je spominjajo mnogi.
Na predstavitvi v Črnem Vrhu je založba običajni diaprojekciji dodala še tudi v knjigi neobjavljene fotografije Črnega Vrha iz osebnega arhiva učiteljice.
Za zaokrožen glasbeno-zgodovinski večer so poskrbele mlade domače glasbenice Metka in Neža Rudolf ter Kristina in Tinkara Tominec.

Vir: Idrija.com