Polna dvorana gledalcev filma

Skoraj vsi sodelujoči in ustvarjalci pri filmu Prosti čas nekoč, 2019

V soboto, 21. septembra, so črnovrško dvorano zopet napolnili ljubitelji kulture, saj se je odvijal že 8. filmski večer – ponovitev bo v nedeljo, 24. novembra.

Najprej so si lahko ogledali polurni predfilm Na robu, ki so ga posneli mladi ustvarjalci iz Lomov, tudi zgodbo in scenarij so napisali sami. Film govori o plemenu, ki se spopade z zlimi silami, zato pride na preizkušnjo njihova povezanost, ki na koncu zmaga, a za zmago so bile potrebne velike žrtve.
Glavni del večera je bila premiera dokumentarnega filma Prosti čas nekoč, ki ga je režiral Lovrenc Habe. Tudi za avtorja je bil film nekaj posebnega, saj se je tokrat prvič lotil dokumentarnega žanra. O prostem času v svojem otroštvu so pripovedovali Pavla Rudolf, Anica Rupnik, Tončka Tratnik, Marija Čuk, Karolina Kavčič, Sonja Habe in Damjan Lampe, ki so zbranim gledalcem opisali življenje v času, ki je bil drugačen kot danes, a kljub trdemu delu vseeno prežet z iznajdljivostjo in otroško iskrivostjo. V zgodovinske okvire je zgodbe pripovedovalcev umestila zgodovinarka Katarina Rudolf Kavčič, film so popestrile stare fotografije, ki so jih ustvarjalci zbrali pri sokrajanih, ter igrani vložki, s katerimi so bile predstavljene posamezne zgodbe pripovedovalcev.

Polna dvorana gledalcev na premieri filma Prosti čas nekoč.

Polna dvorana zadovoljnih gledalcev po koncu projekcije je pričala o tem, da so ustvarjalci z Lovrencem na čelu opravili vrhunsko delo, ki je pozabi iztrgalo nekaj naše dragocene dediščine.
Kdor si filma ni ogledal v premiernem predvajanju ali bi si ga rad ogledal še enkrat, ga bo lahko videl novembra v filmskem gledališču v Idriji in 24. novembra zopet v črnovrški dvorani.

Polona Rudolf Žigon