Komedija, ki govori o sveti Barbari – v Hotederšici

Iz igre Barbara, sej bo.

Pretekli konec tedna je Hotederšico zaznamovala premiera gledališke igra Barbara, sej bo. Dvorana gostilne Turk je bila polna, ves izkupiček od vstopnic pa  bodo organizatorji namenili obnovi cerkvice svete Barbare na Ravniku.

Idejo o gledališki igri je koval že več kot leto dni, spomladi pa se je ob prijateljih in krajanih lotil dela. Marca je v pičlih treh tednih napisal svoj gledališki prvenec, tekom poletja in jeseni pa so s tedenskimi vajami igro spravili na oder.

Roman Treven.

Uprizorjena zgodba govori o sveti Barbari. Sprva se glavna junakinja spopada z glavnimi maliki današnjega časa – s horoskopom, jogo in iskanjem notranjega miru preko sodobnih socialnih delavnic. Kljub vsemu Barbari ne uspe dobiti notranje sreče in resnice, pač pa je še vedno ujeta v nekakšen stolp stisk. Po pogovoru s patrom Bernardom spet najde pravo resnico, ki je v bistvu zelo preprosta – v dobrih delih, razumevanju in spoštovanju vseh ljudi.

Z gledališko igro pa mladi iz Hotederšice zagotovo ne bodo zbrali dovolj denarja za obnovo cerkvice, ki sicer že ima novo streho, čaka pa jo še obnova sten in renoviranje poslikav.  Tudi zato bodo danes ob 18h, v gostilni Turk, pripravili dobrodelno razstavo z naslovom Cvetje za sveto Barbaro z lecitacijo umetniških del.

Sredstva bodo zbirali tudi na še dveh ponovitvah igre Barbara, sej bo, in sicer v soboto, 30. novembra in v petek, 6. decembra, v dvorani v Hotederšici.

Lovrenc Habe