Ko kretnjam sledi 130 ljudi …

Tudi letošnji januar so pevce Mešanega pevskega zbora Dr. Frančišek Lampe zaznamovali Novoletni koncerti. Na Vrhniki so nastopili 11. januarja v popoldanskem in večernem koncertu, prav tako pa so dvakrat nastopili tudi v Slovenski filharmoniji na Ljubljanskem kongresnem trgu. Na vseh koncertih so skupaj z orkestrom Simfonika Vrhnika in Mešanim pevskim zborom Mavrica pripravili pravo novoletno glasbeno poslastico.

V uvodnem delu je poslušalce presenetila hitro odigrana,  divja skladba za orkester z naslovom Ples ciganov iz baleta Don Kihot, strasti pa so nekoliko umirili s skladbo Gabrijelova oboa. Kasneje so se pridužili pevci in zapeli Božični oratorij, Pripovedke iz Dunajskega gozda in prvi del bučno zaključili s sklabo Carmen.

Po pavzi in penini je sladil drugi del, ki so ga načeli nežno, s sklabo Cvetje v jeseni, sledila je Slovenska suita Kaj mi nuca Planinca in The water is wide. Največ prijetnih nasmehov je pritegnil ponarodel Silvestrski poljub, pred filmskim Conquest of paradise pa so zaigrali in zapeli skladbo Svobodno sonce. Pri tej so se na treh koncertih pridružili tudi najmlajši pevci otroškega pevskega zbora mlada Mavrica.

Pod taktirko Marka Fabianija je igralo in pelo okoli 130 ljudi, v eni skladbi pa je dirigentsko paličico kavalirsko oddal obema zborovdkinjama – Darinki Fabiani in Katji Bajec Felc. Slednja je o izkušnji povedala, da je tole zanjo poseben izziv in prijeten dogodek. „Seveda tudi velika odgovornost, ki zahteva priprave. Občutek je pa vedno super – ko tvojim kretnjam sledi taka množica glasbenikov,“ je še povedala črnovrščanka.

Sicer pa so vsi skupaj – orkester in pevci, prvič nastopali na otvoritvi čipkarskega festivala leta 2006, kjer jih je povezal Damjan Bogataj, potem pa so jih povabili še k sodelovanju na Novoletnih koncertih– prvič so zapeli januarja 2010. Sicer pa pred nastopi vadijo ločeno, tudi ob pomoči korepetitorjev. Korepetitorka črnovrškega zbora je Lea Zajec. V začetku decembra so imeli ene skupne – celodnevne nedeljske vaje, potem pa še generalko večer pred prvim koncertom in seveda akustične vaje pred koncertom.

Zborovodkinjo Katjo Bajec Felc smo še vprašali, kaj ji je kot zborovodkinji najbolj všeč pri takih koncertih: „Zelo rada se odzovem na povabila na taka sodelovanja, saj so to za zbor pa tudi zame posebna doživetja. Nima vsak možnosti zapeti s simfoničnim orkestrom, v kulturni ustanovi kot je Slovenska filharmonija, ali Cankarjev dom v Ljubljani, kjer smo tudi že prepevali – Na božičnem koncertu orkestra Cantabile in v sodelovanju z znanimi slovenskimi solisti in zbori (Adoramus iz Logatca, Mešani pevski zbor Stanko Premrl iz Podnanosa). Tudi program, ki ga izvajamo je zelo raznolik, kar je tudi čar takega sodelovanja. Kot zbor tako znamo že veliko opernih zborov, raznih popevk… Verjamem, da so tudi taka sodelovanja motivacija za potencialne pevce, da se pridružijo našemu zboru. Še posebej super so občutki po koncertih, ko prejmemo številne pohvale tako glede programa, ki ga vedno izvirno izbereta Marko in Darinka, kot tudi glede izvedbe, za katero se vsi skupaj potrudimo. Upam da bodo še priložnosti za taka sodelovanja v prihodnosti,“ pa je še povedala izjemno zagnana zborovodkinja.

Lovrenc Habe