Video: Po 40 letih ponovno plapola zastava

Na Veliki peči. Foto: Patrik Felc

Z nekaj dobre volje in volje do dela se da marsikaj spremeniti. To so sredi maja dokazali tudi črnovrški študenti, ki so samoiniciativno poskrbeli, da po 40 letih na vrhu Velike peči ponovno plapola zastava. Postavili so tudi obnovljen drog in uredili vpisno knjigo za planince.

»Že nekaj časa smo se člani novega Kluba črnovrških študentov spogledovali z idejo, da v domačem kraju naredimo nekaj družbeno koristnega. Večkrat smo od starejših krajanov slišali, da je bila včasih na Veliki peči, vsaj ob večjih praznikih, izobešena slovenska zastava, prav zato smo se zaljubili v idejo, da ta običaj vrnemo v domači kraj,« so dejali člani skupine mladih iz Črnega Vrha. Glavni organizatorji projekta so bili Dejan Felc, David Pivk, Dejan Pivk, Mitja Rupnik, Štefan Pivk, Tadej Rupnik, Karlo Rudolf, Jernej Govekar in Matevž Kosmač, ki pa se zahvaljujejo vsem, ki so za izvedbo projekta prispevali svoj čas, znanje in material: Andreju Felcu, Klemnu Kavčiču, Euromogu, Ivu Pivku, Matjažu Rupniku, kmetiji Klančar in podjetju Prebil Plast.

Udeleženci otvoritve. Foto: Klub črnovrških študentov

Na vprašanje, koliko časa so potrebovali, preden so ob slovenski himni v soboto, 9. maja izobeslili zastavo, so dejali, da so po ideji začeli s planiranjem, ki jim je vzel največ časa. »V prvi vrsti smo morali najprej pridobiti dovoljenje lastnika parcele. Šele nato smo lahko začeli zbirati ideje za najbolj optimalno rešitev, ki omogoča enostavno, a še vedno zanesljivo, dvigovanje in spuščanje droga in zastave. Drog smo nato odžagali in prepeljali v vas, kjer smo začeli z obnovo. Ideja je bila zasnovana sredi aprila z željo, da projekt doseže svoj epilog na državni praznik 1. maja, a se je stvar nekoliko zavlekla,« so še dejali študenti.

Stroške so krili mladi krajani sami. »Največje finančno breme je predstavljala zastava, ki lahko prenese nepredvidljive razmere na Veliki peči,« pravijo in dodajajo, da bi bili veseli vsake donacije, ki bi jim pomagala prekriti nastale stroške.

Velika peč je sicer vzpetina nad Črnim Vrhom, čisto na vrhu pa je skalni samotar, od koder so včasih, poleg razobešenja zastave, skakali tudi padalci. Starejši vedo povedati, da se je tradicija razobešanja zastave prekinila zaradi močnega vetra, ki zastavo raztrže. Kako pa bodo mladi ohranjali prebujeno zanimivost, pa bo pokazal čas. Glede na to, da imajo v načrtu še nekaj podobnih akcij, če bodo le dobili finančno in drugo pomoč lokalnih oblasti in podjetnikov, pa se za ohranjanje velike zastave, ki se je vidi iz doline, ni bati. Veliko pohval in želj za še več podobnih akcij na socialnih omrežjih pa priča, da si Črni Vrh želi take mladine.

Lovrenc Habe

Objavil/a KČŠ – Klub Črnovrških Študentov dne Sobota, 09. maj 2020