Prvih sto let Ljudmile Čuk

Milka Čuk - v sredini.

Ko je Ljudmila Čuk, po domače Medvedova Milka, praznovala točno 32. rojstni dan, je Ivan Šumljak, idejni in izvedbeni oče slovenske planinske poti, povezal hribe in gore od Maribora do našega morja. Dušo tej 617,4 km dolgi poti pa ne dajajo samo planinci, pač pa tudi ljudje, ki živijo ob njej.

Kmetija pri Medvedu, tik pod Javornikom, z medvedovo Milko. Foto: Arhiv Anke Rudolf

Javornik, obvezno točko SPP na višini 1242 metrov nad morjem, so turisti, kot se je nekdaj imenovalo planince, obiskovali že v devetnajstem stoletju. Tik njegovega vrha jim je zavetje nudila kmetija pri Medvedu, kamor je bila 1876 leta prinešena prva vpisna knjiga za vrhove.

Ljudmila Čuk se je s planinci srečevala skozi celo življenje, saj je idrijsko planinsko društvo zgradilo prvo planinsko kočo že leta 1907 in leta 1952 odprlo novo, večjo in modernejšo. Kako je bilo leta 1972, ko so do domačije dobili elektriko, lahko pogledate tukaj: Medvedova Milka o elektriki in plesu.

Ljudmila Čuk. Foto: Arhiv Anke Rudolf

Rodila se je leta 1921 in je na rojstni domačiji živela vse do nedavnega, ko se je zaradi varnosti, zatekla k hčerki v dolino. Je najstarejša prebivalka domače krajevne skupnosti in med najstarejšimi prebivalci Občine Idrija. Njen dom, tik
pod planinsko kočo, stoji na 1.147. metrih nad morjem in je najvišje bivališče v idrijski občini.

Njeno življenje je bilo pisano, mnogo dela, a tudi mnogo lepih trenutkov. Predvsem pa nič osamljeno, dneve so ji krajšali mimohodniki, predvsem planinci, s katerimi je povezana celo življenje. Z njimi rada kramlja, prinašajo ji novice in ji predstavljajo življenje v svetu.

Še na mnoga zdrava in lepa leta, teta Milka!
Anka Rudolf, avgust 2021