Kdo hodi na Špičasti vrh?

Pogled na Zadlog iz Špičastega vrha.

Tako kot na mnogih vrhovih, je tudi 1128 metrov visok Špičasti vrh nad Zadlogom opremljen z vpisno knjigo za vrhove, ki jo je izdala Planinska zveza Slovenije. V njem poleg imena in smeri prihoda in odhoda, najdemo tudi kraj bivanja pohodnikov.

Zadnja vpisna knjiga, ki so jo pohodniki do kraja izpolnili v začetku julija, je v leseni hišici pod lesenim stolpom čakala na pohodnike od aprila 2020. V duhu covidnih ukrepov, lahko do konca maja leta 2020 beremo podpise pohodnikov, ki prihajajo iz občine Idrija, nekaj pa jih je tudi z občine Ajdovščina.

Poleti tistega leta so hribovski zrak na stolpu občutili prebivalci Nove Gorice, Radovljice in Ankarana, pa tudi Sečovelj, Gorenje vasi in Cerkna. Nekaj pohodnikov je v nadaljevanju leta 2020, v letu 2021 in 2022 prišlo tudi iz Ljubljane in njene okolice, pa Velenja, Vipave, Vrtovina, Škofje Loke, Logatca, Kopra, Litije, Postojne, Jezerskega, Mosta na Soči, Maribora, prišli so tudi z Vrha svetih treh kraljev, Kranja in Sežane. Pot do “zadloškega očaka” so odkrivali tudi prebivalci Mengša, Kranjske Gore, Sr. Bitenj, Kamnika, Tolmina, Ormoža in Ptuja. Nekaj pa je tudi tujcev – v knjigi najdemo podpis prebivalke Charlotte iz Severne Karoline, Neaplja in Nizozemske, pa podpise pohodnikov, ki so Špičasti vrh vzeli kot vmesno postajo na poti do morja, podpisan pa je tudi pes Zeta.

Stolp na vrhu Špičastega vrha.

Kar nekaj je podpisov skupin, denimo društev upokojencev, planinskih društev in družin. Velja omeniti, da je preko 90 odstotkov podpisov domačinov, torej prebivalcev Zadloga, Črnega Vrha, Lomov, Cola, Žagoliča, Godoviča in Idrije. V dveh letih se je na vrhu podpisalo preko 2500 pohodnikov. Koliko pa je tistih, ki se na vrhu ne podpišejo, pa je seveda neznanka. Samo med Zadložani jih najdemo nekaj.

Za urejenost planinskih poti skrbi Društvo za Trajnostni razvoj Zadloga TRMA v sodelovanju s PD Javornik-Črni Vrh. Na Špičasti vrh društvo TRMA vsako leto organizira tek v mesecu juniju in pohod v avgustu.

Lovrenc Habe