Na pevski reviji podelili priznanja KS Črni Vrh za leto 2024

Podelitev pohvale in priznanj KS 2024

V petek, 7. junija, je v črnovrški dvorani potekala krajenevna pevska revija z naslovom Naj pesmi srca nam vedre. Prireditev je bila posvečena domačim pevskim zasedbam, ki so s svojim trudom in predanostjo prispevale k bogatitvi lokalne kulturne scene. Dogodek so organizirali člani Kulturno umetniškega društva Sloge, v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Črni Vrh, ki je ob tej priložnosti podelila krajevna priznanja zaslužnim posameznikom in skupinam.

Večer je otvorila Vokalna skupina Nežke, ki so s svojo izvedbo skladbe “Šuštarski most” Gregorja Strniše in venčkom črnskih ljudskih pesmi navdušile občinstvo. Skupina, ki deluje že skoraj dve leti, se je predstavila prvič na krajevni reviji.

Sledil je nastop Otroškega pevskega zbora župnije Črni Vrh pod vodstvom Polone Rudolf Žigon. Najmlajši pevci so zapeli skladbi “Moja duša tebe naj slavi” in “Talenti”, pri čemer jih je spremljala instrumentalna zasedba.

Mladinski pevski zbor Župnije Črni Vrh, poznan po svoji energičnosti in ljubezni do glasbe, je izvedel skladbi “Kakor sem jaz ljubil vas” Grege Strajnerja in venček Kreslinovih pesmi, ki ga je aranžirala njihova zborovodkinja Metka Rudolf. Zbor je spremljala pianistka Andreja Erjavec.

Moški pevski zbor Pobje, ki letos praznuje 20-letnico delovanja, je predstavil skladbi “Zelenice” in “Brodar”. Solist Darko Likar je v prvi skladbi dodatno popestril njihov nastop.

Ženski pevski zbor Ivan Rijavec je s priredbama “Majniško vabilo” in “Brala Jana kapini” nadaljeval večer. Pevke so v preteklem letu sodelovale na številnih prireditvah in vabile nove pevke k pridružitvi.

Pred podelitvijo priznanj je predsednik krajevne skupnosti Gregor Rupnik nagovoril zbrane in nanizal nekaj aktualnih projektov, ki se dogajajo v krajevni skupnosti. Nato so podelili priznanja KS Črni Vrh zaslužnim posameznikom in skupinam, ki s svojim delom bogatijo krajevno življenje. Obrazložitve so na voljo spodaj.

Večer je zaključil Mešani pevski zbor dr. Frančišek Lampe pod vodstvom Katje Bajec Felc. Predstavili so se z dvema ljudskima pesmima: “Pa se sliš'” in “V Šmihelu no kajžico mam”. Njihov nastop je bil vrhunec prireditve, saj je zbor, ki se pripravlja na praznovanje 50-letnice, pokazal vrhunsko vokalno izvedbo.

Ob koncu so se vsi nastopajoči zbrali na odru in skupaj zapeli pesem Jožeta Privška “Tam, kjer sem doma”. Obiskovalci so z navdušenjem prisluhnili skupnemu nastopu, ki je bil čudovit zaključek glasbenega večera.

Prireditev je obiskovalcem ponudila priložnost, da se za trenutek odmaknejo od vsakdanjih skrbi in uživajo v lepotah zborovske glasbe. Organizatorji so izrazili upanje, da bodo podobni dogodki tudi v prihodnje povezovali in navdihovali skupnost Črnega Vrha. Po prireditvi so se obiskovalci družili pred dvorano ob prigrizkih in prijetnem klepetu, kar je še dodatno prispevalo k toplemu vzdušju večera.

Lovrenc Habe

Slavnostna seja KS 2024

OBRAZLOŽITVE PRIZNANJ 

Pohvalo Krajevne skupnosti Vrh za leto 2024 za dolgoletno in predano delo v strežbi, v baru Pr’Hladnik, prejme VALENTIN LAMPE.

Njegova kariera, ki se razprostira čez štiri desetletja, ni samo osebna zgodba o trdem delu in vztrajnosti, temveč tudi pomemben del zgodovine našega kraja.

Tine, kot ga prijatelji in domačini poznajo, je svojo pot v gostinstvu začel, ko je delal dve službi – dopoldne na bencinski črpalki, popoldne pa v bifeju. Po pol leta je opustil delo na črpalki in se popolnoma posvetil baru, kjer je ostal kar 40 let. Skromni začetki, ko je bil bar odprt le v enem prostoru, so se sčasoma prelevili v uspešno gostinsko podjetje, ki je preživelo mnoge izzive.

Bar Pr’Hladnik je bil ustanovljen v domači hiši, ki je bila med drugo svetovno vojno povsem uničena. Tinetov oče je pred vojno vodil gostilno in sedem drugih obrtniških dejavnosti, kar je še dodatno otežilo Tinetovo odločitev, da ponovno odpre gostilno na tem mestu. Kljub začetnim težavam in skromnim razmeram je s pomočjo žene Mihele počasi, a vztrajno, gradil in širil bar.

Mihela, Tinetova žena, je bila neprecenljiva pomoč in opora skozi celotno obdobje delovanja bara. Poleg vzgoje otrok in gospodinjskih opravil je pomagala tudi za šankom. Njena podpora je bila ključna za uspeh bara, kar Tine pogosto izpostavlja z veliko hvaležnostjo.

Gostilna je skozi leta postala središče družabnega življenja v kraju. Organizirali so številne dogodke, kot so pustne zabave in prvo javno silvestrsko srečanje, ki so privabili množice zadovoljnih gostov. Kljub mnogim izzivom, kot so gospodarske krize, spremembe v zakonodaji in prometne spremembe, je bar ostal pomemben del kraja.

Delo v gostinstvu ni bilo vedno lahko. Kljub temu je Tine vedno našel način, da obdrži bar odprt in ga še naprej razvija. Danes je bar Pr’Hladnik v rokah njunega sina Petra, ki nadaljuje družinsko tradicijo. Tine pa se z zanosom ozira nazaj na vse dosežke in lepe trenutke, ki so jih preživeli skupaj kot družina in kot del širše skupnosti.

Valentin Lampe s svojo predanostjo, vztrajnostjo in ljubeznijo do gostinstva predstavlja pravi zgled za vse nas. Njegova zgodba je zgodba o uspehu, ki temelji na trdem delu, družinski podpori in neomajni volji. Zato mu s ponosom podarjamo pohvalo Krajevne skupnosti Vrh.


Priznanje KS Črni Vrh je prejel ansambel mladinskega muzikala »Ko Ajda zori«, ki ga sestavlja 63 učencev Osnovne šole Črni Vrh od 3. do 9. razreda z mentoricami Damjano Vončina, Jano Peternel in Barbaro Petkovšek.

Muzikal »Ko Ajda zori« preko glasbe, petja in giba pripoveduje aktualno zgodbo, v kateri se zlahka najde mladostnik po letih ali srcu. Avtor glasbe je slovenski skladatelj Andrej Makor, avtorica libreta pa spoštovana sokrajanka, pesnica in učiteljica Lilijana Homovec.

Člani ansambla so vse instrumentalne dele muzikala, razen klavirske spremljave, izvedli in vnaprej posneli sami. S pripravami na muzikal so pričeli v mesecu septembru in v marcu v treh dneh
trikrat napolnili domačo telovadnico in – navdušili. Eno od ponovitev je posnel Radio Slovenija, jo predvajal v svojem programu in glas črnovrške mladine ponesel po Sloveniji in preko njenih meja.

Mladinski muzikal »Ko Ajda zori« je še trikrat napolnil idrijsko Rudniško dvorano, gostovali so v dvorani Svoboda v Žireh in nazadnje v ljubljanskem SITI teatru. Vsi nastopi so bili povedni in polni mladostne energije, poguma, čustev, zanosa in ponosa.  Člani muzikala »Ko Ajda zori« so ob intenzivnemu delu na projektu vzporedno opravljali šolske, obšolske in ostale obveznosti, glasbeno šolo, športne in druge treninge, pisali NPZje, se vpisovali v srednjo šolo in našli tudi kako minuto za dolgčas.

Ekipni duh, trdo delo in organizacija na eni strani, pa neizmerna podpora ter zaupanje na drugi strani so obogatili kulturno življenje kraja, občine in širše.

Krajevna skupnost Črni Vrh je na vas, dragi mladi, in vaše dosežke ponosna. V znak hvaležnosti in spoštovanja vam poklanjamo priznanje, ki naj bo obenem veter v jadra vsem vašim prihodnjim aktivnostim.

Foto: arhiv OŠ Črni Vrh

PRIZNANJE KS ČRNI VRH ZA ŽIVLJENJSKO DELO PREJME LILIJANA HOMOVEC

Lilijana Homovec je izjemna osebnost, ki je s svojim pesniškim delom pustila neizbrisen pečat na kulturnem področju na Črnovrškem. Njena prispevka literarnemu svetu in lokalni skupnosti sta več kot vredna priznanja KS Črni Vrh za življenjsko delo.

Lilijana Homovec je mama, učiteljica biologije in kemije, planinka, pesnica in še marsikaj – in ne nujno v tem vrstnem redu. Na predstavitvi svoje druge pesniške zbirke “O sebi” je zbranim povedala, da je pero za prelivanje misli na papir vsekakor njen vsakodnevni spremljevalec.

Jože Janež, urednik njene pesniške zbirke, jo je opisal kot osebo, ki svojo moč in izpolnitev črpa iz besede. Beseda je njeno orodje, njena bolečina in rešiteljica. Skozi besede Lilijana Homovec gradi svoj notranji svet in nas vodi po poteh, ki jih oblikujejo njena čustva in doživetja. Njeno delo je iskreno, tradicionalno, a hkrati vedno sveže in inovativno.

Napisala je več pesniških zbirk. Njena pesniška zbirka “Nariši nekaj name” je prava mojstrovina. To je njena tretja knjiga pesmi, v kateri sledi strogi tehniki aliteracije, kjer se vse besede v pesmih začnejo na isto črko. Ta metoda ni enostavna, vendar jo Lilijana Homovec obvladuje z eleganco in spretnostjo.

Njene pesmi so igrive, a hkrati globoke, optimistične in včasih celo humorne, čeprav se dotikajo resnih življenjskih tem. Slogovno izčiščene in vsebinsko zaokrožene pesmi pričajo o njeni izjemni pesniški spretnosti in poetskem okusu.

Lilijana Homovec je z izrazitim smislom za ritem in humor, ki ju uporablja kot orodji svoje duhovitosti in inteligentnosti, s klenimi verzi raziskuje najgloblje plasti sebe in življenja. Njene pesmi so preplet spominov, hrepenenj, sanj, mladosti, pozabe, otožnosti, ironije, kritike in romantičnega razkošja v naravi.

Na predstavitvi svojih del je Lilijana Homovec večkrat očara z iskreno in duhovito izpovedjo. Njena ljubezenska poezija je še posebej prevzela znano idrijsko ljubiteljico umetnosti Drago Urbas. Damijan Bogataj, ki je s svojo založbo pesmi izdal, se je zato pozanimal, čemu tako redko prihaja med bralce. Homovčeva je skromno odgovorila, da o tem ne razmišlja veliko, saj piše vsak dan.

Lilijana Homovec ni le pesnica, temveč tudi oseba, ki s svojo tiho prisotnostjo in bogatim duhom obogati vse, ki imajo čast spoznati njeno delo. Njena pesniška zbirka “Nariši nekaj name” ni le knjiga pesmi, ampak tudi odsev njene edinstvene osebnosti in neizmernega talenta.

KS Črni Vrh je ponosna, da lahko Lilijani Homovec podeli priznanje za življenjsko delo. Njeno delo bo še dolgo živelo v srcih in mislih vseh nas, ki smo bili deležni njenega navdiha in umetniške lepote, tudi, ko nam je razlagala različne naravoslovne pojme v osnovni šoli.

Iskrene čestitke, Lilijana Homovec, za vaše izjemno delo in neprecenljiv prispevek k našemu kulturnemu zakladu!