Prvoaprilska šala: V Pagonovi hiši bo azilni dom

Direktorat za begunce in azilne domove je v petek, 29. marca popoldne za Slovensko tiskovno agencijo sporočil, da v »Pagonovi hiši« v Črnem Vrhu že izvajajo dela za nastanitev 75-tih migrantov. Slednji naj bi se vselili konec poletja.

Azilni dom se bo nahajal v Črnem Vrhu 86, v tako imenovani »Pagonovi hiši,« ki je v lasti Zidgrada. Ministrstvo za zunanje zadeve, ki se v zadnjih letih intenzivno ukvarja z migracijami je sporočilo, da so Črni Vrh izbrali zaradi na referendumi izglasovanega nestrinjanja krajanov Šmarja pri Jelšah, da tam zgradijo begunski center. Pagonova hiša pa že več let sameva in bo tako rešena pred gotovim propadom.

Begunci bodo prišli v Črni Vrh potem, ko niso bili sprejeti v Šmarju pri Jelšah.

Nastanitveni del azilnega doma bo sestavljal 6 oddelkov: za družine, za samske moške, za mladoletnike brez spremstva, za samske ženske, za osebe s posebnimi potrebami in oddelek za omejitev gibanja.

V azilnem domu bodo dnevno potekale različne dejavnosti kot so: tečaji slovenščine in angleščine, športne aktivnosti, ustvarjalne delavnice za otroke in odrasle, izleti in obiski zanimivih krajev po Sloveniji, računalniški tečaji, fotografski tečaji, urejanje internega časopisa Glas azila ipd. Vse dejavnosti bo izvajala psihosocialna služba azilnega doma in različne nevladne organizacije praviloma preko programov, ki so sofinancirani s pomočjo Sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF). Kako pa se bodo povezali  z lokalnimi društvi pa zaenkrat še ne vedo.