Trnovskega maratona tudi letos ne bo

  1. “19. trnovski maraton, ki bi moral biti to nedeljo, 16. februarja, žal odpade,” so sporočili organizatorji.

URADNO – TRNOVSKEGA MARATONA V LETU 2020 NE BO

V preteklosti pa je bilo precej drugače. 

V sedemdestih letih, nekako v času največjega zagona športne rekreacije pri nas, je na črnovrški planoti nad Idrijo zaživel Trnovski smučarski maraton. Organizatorji so maraton pripravljali vse do leta 1988, ko je maraton »vtonil« v pozabo oziroma je organizacija zamrla, vse do nedavnega, ko je padla odločitev, da se zopet pripravi maraton na črnovrški planoti.

Za izreden razmah množičnega športa v sedemdesetih so bile tedaj zaslužne predvsem takratne gonilne sile športne rekreacije, denimo Stane Urek, Tone Fornezzi Tof, Mito Trefalt in gotovo še kdo, ideja za prvo množično prireditev v teku na smučeh pa je nastala v hotelu Bor v Črnem Vrhu nad Idrijo. Sešli so se direktor hotela Lucijan Pelicon, smučarskotekaški strokovnjak Janez Pavčič, predstavnik takratne vojske Miloš Rutar in Tof, ki je prireditvi dal tudi ime trnov-, kot simbol trpljenja, -ski, kot smučarski in trnovski za Trnovski gozd. Maraton so pripravili leta 1974, takrat le v klasični tehniki, kajti drsalni korak še ni bil razvit, največji odziv smučarjev tekačev pa so zabeležili sedem let kasneje, 8. februarja leta 1981, ko se je maratona udeležilo rekordnih 3500 in še nekaj več tekmovalcev. Toliko tekačev ni bilo na nobeni sorodni tekmi v Sloveniji (Bloški teki, Duplje, Cerklje, Pokluški maraton, Tek treh dežel …). Predvsem zaradi pomanjkanja snega so organizacijo maratona v poznih osemdesetih letih opustili.

14. Trnovski maraton leta 2006. Foto: Roman Rupnik
4. Trnovski maraton leta 2006. Foto: Roman Rupnik

Zadnje, s snegom veliko bogatejše zime, pa so na bele poljane spet privabile številne rekreativne in ostale športne navdušence.

Zato so se v Športnem društvu Trnovski maraton že leta 2006 odločili, da organizirajo štirinajsti Trnovski maraton. Za organizacijo prireditve je tako ali drugače skrbela celotna črnovrška planota, finančni del organizacije pa bodo pomagali pokriti številni pokrovitelji. Leta 2010 je potekal 15. Trnovski maraton, leta 2012 ga je »odpihnil veter«, 16. Trnovski maraton je bil leta 2013, leta 2014 ga ni bilo zaradi žledoloma,  17. je bil leta 2015, 18. leta 2018. Zaradi milih zim ga ni bilo leta 2016, 2017, 2019 in – kot je znano danes – tudi leta 2020.

Leta 2013 je bila ustanovljena Zveza društev Črni Vrh, ki skrbi za organizacijo tega športnega dogodka.

Lovrenc Habe, 

Habetove novice