Roman Rupnik na maratonu v Rusiji

Roman Rupnik. Foto: Osebni arhiv

Na letošnji prestopni dan in 1. marca se je v ruskem Deminu, ki leži 350 kilometrov severo od Moskve, odvijal Demino ski maraton.  Tekmovanja v teku na smučeh se je kot edini predstavnik občine Idrija udeležil Roman Rupnik iz Črnega Vrha.

Prvi dan so tekmovalci pretekli 50 kilometrov v drsalni tehniki, drugi dan je bil v znamenju 25 kilometrov teka v klasični tehniki. Slovenijo je predstavlajalo 17 članov, med njimi so bili bivši tekači, reprezentanti, trenerji, demonstratorji in tudi udeleženec olimpijskih iger Andraž Vehovar. Tekel je tudi dvokratni worldoppet master – v Sloveniji jih je le 10 – med njimi Roman Rupnik. Omenimo, da Worldloppet master postane tisti, ki preteče vsaj 10 največjih maratonov po svetu izmed katerih mora biti vsaj eden izven kontinenta prebivališča.

Črnovrščan je kar dvakrat pretekel največje maratone v Evropi – v Italiji, Španiji, Avstriji, Nemčiji, Franciji, Švici, Češki, Estoniji, Finski, Švedski, Norveški in Rusiji, tekmoval pa je tudi v Kanadi, Ameriki, Japonski, Avstraliji ter v Novi Zelandiji in si s tem pridobil naziv dvokratni worldloppet master. Rupnik se lahko pohvali z 20 letno aktivnostjo v Slovenskem marathon ski team-u, najvidnejši uspeh v Worldloppet FIS tekmovanju pa je dosegel v sezoni 1994/95, kjer je končal na skupnem 9. mestu na svetu.

Letos se je prvič udeležil prej omenjenega worldloppet maratona v Rusiji. Prvi dan je zelo dobro pretekel 50 kilometrov v drsalni tehniki, saj je bil kot najstarejši Slovenski udeleženec tretji najboljši Slovenec, najboljši je bil Jani Kršinar na 7. mestu, drugi dan pa je v klasični tehniki, v glavnem v soročnem odrivu, v cilj prišel le minuto za bivšim olipijcem v kajaku Andražem Vehovarjem. Sicer pa je v Deminu tekmovalo 2500 maratoncev.

Lovrenc Habe

Roman je bil eden od sedemnajstih Slovencev.